Június 14. Péntek, Vazul

Megszületett az első szolármotor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Csodálatos dolog a napenergia, és az is, hogy képesek vagyunk kihasználni. Ám a fejlődés nem állhat meg, fokozatosan egyre jobban és jobban kell tudnunk hasznosítani az éltető napsugarakat, hiszen ez mindannyiunk érdeke. A fejlődésnek azonban több iránya is lehet.

Napelem gondok

A napelemek energiatermelése egyre jobb. Sikerült elérni olyan áttöréseket, melyekkel az energiatermelés akár 80%-oshatékonysággalis történhet, ami fantasztikus adat. A megtermelt energia tárolására is egyre jobb megoldások vannak,ígyaz emberiség mindenképpen a jó irányba halad.

kép:cleantechrepublic.com

A Nap energiáját kinyerve vagyunkképesekműködtetni például a villanymotorokat is, amivel a környezetszennyezés mértéke jelentősen csökkenthető. A tiszta energia segítségével sem lesz azonban nulla, hiszen a villanymotorok alkatrészei cserére szorulnak, vagyis hiába a teljesen megújuló áramtermelés, hulladék, vagyis szennyezés így is keletkezik. Ezt a gondot igyekezett megoldani AlainCoty, aki aszolármotorbanlátta a lehetőséget.

Megérkezett

ASaureanevű franciastratupvégre megérkezett aszolármotorral, aminek talán az egyik alapítóIsabelleGallet-Cotyörül a legjobban. Ahölgynagyapja ugyanis az, aki meglátta a lehetőséget a fejlesztésben, és három generáció munkája eredményeképpen végre elérhető az innováció.

Aszolármotorlényege, hogy a Nap erejét közvetlenül mozgási energiává képes alakítani, ehhez nem kell sem tároló, sem átalakító szerkezet, vagyis nincs szükség azokra a kopó alkatrészekre sem, amik a villanymotornál jelen vannak. Hogy ez mennyire igaz, azt jól mutatja az is, hogy aszolármotorraasturtup20 év garanciát ad, ennyi ideig biztosan nem igényel semmilyen karbantartást a rendszer.

kép:linkedin.com

A motor jelenlegi formájában alkalmas szellőző rendszerek turbináinak üzemeltetésére, vagy vízszivattyúk mozgatására is. A találmány egy másik igazán jó oldala, hogy az elszigetelt, infrastruktúra nélküli területeken is gond nélkül alkalmazható, sem vezetékek, sem töltők nem kellenek hozzá.

Igaz, a motor ára egyelőre igen magas, hiszen alkalmazástól függően 2500-3500 euró, vagyis 855 000 és 1 197 000 forint közt mozog, de további fejlesztésekkel az ár is alacsonyabb lehet.

lead kép:solarimpulse.com