Május 25. Szombat, Orbán

Lassan munkába állhat a a Napot modellező reaktor

null

2050-re elérhet a tudományos világ és a technológia oda, hogy képesek legyünk áramtermelésre fogni egy alternatív és tiszta energiát, mely sokkal nagyobb léptékű, mint a napelemek.

Termelés

A napelemek hatásfokának növelése nem áll le, hiszen az energiatermelési módszereink átalakulnak. Míg 50 évvel ezelőtt a jellemző az volt, hogy központilag termeljük azenergiát,,amit azután mindenki megvásárol, mára ez kissé átalakult. A napelemek és házi szélerőművek termelésének köszönhetően ma sok háztartás megtermeli azt az energiát, amivel képes ellátni saját magát, a többletet pedig eladja a szolgáltatóknak. Vagyis az áramtermelés központosítása szép lassan elenyészni látszik.

kép:livescience.com

Azonban teljesen nem lehet letenni a nagy termelőegységekről, hiszen jönnek felhős, ésszélcsendesnapok, amikor a házi termelés sokkal alacsonyabb, illetve az energiaéhségünk is egyre csak nő. Ráadásul még nem is beszéltünk a középületekről, közlekedési eszközökről, köztéri világításokról, melyekhez szükség van a központi energiatermelésre is, hogy mindig kiegyensúlyozottan tudjanak működni.

Központosított energia

A mostani termelésből szerencsére kivezetik a szenet, mint energiahordozót. A folyamat lassú és nehézkes, de legalább halad, és minden eszközzel sürgetni kell a folyamat célját, vagyis a karbonsemlegességet.

A megmaradt lehetőség az atomenergia, amit azonban túlzás lenne tiszta energiának nevezni, mivel olyan hulladékot hagy maga után, mely 1000 évig, vagy tovább jelent halálos veszélyt. Tárolása is elképesztően veszélyes, hiszen mindent beszennyez, amivel csak érintkezik, a vizet a levegőt és a földet is. A radioaktivitás pedig borzalmas következményekkel járhat az élőlényekre.

kép:eurekamagazine.co.uk

Már hosszú évekkel ezelőtt is megszületett az ötlet, hogy modellezni kéne a Napban zajló folyamatokat, hiszen olyan energiaforrásra tennénk szert, ha sikerülne a modellezés, mely alapjaiban változtatná meg az energiához való hozzáállásunkat. Hiszen olyan mennyiségben lenne jelen, hogy egy kicsit sem jelentgondot átállni az elektromos közlekedésre, fűtésre, fűzésre, minden fosszilis energiahordozó értelmetlenné válna.

Most úgy tűnik, hogy a fúziós reaktor, vagyis a Napban zajló folyamatokat utánzó energiatermelő üzembe helyezhető 2050-ben. Ehhez a napbelsejébenlévő hőmérséklet tízszerese szükséges, mivel csak így érhető el, hogy a trícium és a deutériumfúzionáljon. Ez 100 millió kelvint jelent. Ezt kivitelezni messze nem egyszerű feladat, hiszen olyan eszközök kellenek hozzá, melyek eddig nem léteztek, a technológiai akadályokról nem is beszélve. Az erőmű jelenleg 60%-os készültségű, de még sok probléma vár megoldásra a fizikusok szerint.

lead kép:digitaltrends.com