Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Jogokat a természetnek is!

null

a természet védelme egyre nagyobb hangsúlyt kap, ám jogilag még mindig keveset lehet tenni. Sok esetben ugyanis elsikkadnak a dolgok, elképesztően hosszan elhúzódnak az eljárások, és a természetrombolás végül elenyésző összegű büntetéssel zárul.

Nem ember...

100 000 dollár, vagy több? Egy magánembernek ez hatalmas vagyon, amit kifizetni bírságképpenösszeroppantjavalószínűlegegy életre. Ennek köszönhetően az elrettentő ereje is megvan. De a természetrombolás jellemzően nem magánemberek, hanem cégek követik el, melyeknek egy ekkora összeg nem jelent különösebben nagy kihívást. Főleg akkor, ha egy nagy mamutvállalatról beszélünk, melyek felsővezetőinek fizetése is magasabb összeget tesz ki, mint a természet rombolásáért kirótt bírság.

kép:express.co.uk

De az összegeket nem lehet a végtelenségig emelni, hiszen kiszabható egy 10 milliós bírságis, de ennek töredékéért már meg lehet venni a többség hallgatását is. Vagyis a büntetési tételek emelése hatékony eszköz lehet, de csak bizonyos feltételekkel.

Csak egy folyó

Az alapvető gondot az jelenti, hogy egy élettelendologról, vagy egy olyan lényről beszélünk, aminek nincsenek olyan jogai, mint egy embernek. Ez érthető egy ember alkotta rendszerben, de az nem, hogy technikailag védhetetlenné válnak atermészetikincsek, ha csak az ember nem talál magának nagynevű támogatókat. Ez pedig kicsi területek, kis folyók esetében nem valószínű.

a Dunát védeni valamivel könnyebb, mint aFromefolyót, mely az azonos nevű településnél folyik,Somersetmegyében, Angliában. A folyó nemrégiben egy ismeretlen szennyező anyag következtében neonkékké vált, és a helyieknél itt szakadt el a cérna. Igyekeznek hathatós védelmet biztosítani a folyónak, hiszen az tette lehetővé a település létrejöttét, és most is fontos szerepet tölt be az ökoszisztémák fenntartásában, vagyis kiemelkedő érték. De nem ember, így a védelme nagyon nehéz. Éppen ezért a helyiek kezdeményezték,hogy folyókapjon személyiségi jogokat. Így ugyanis sokkal hatékonyabban lehetne fellépni azok ellen, akik károsítják a folyót, vagy annak élővilágát.

kép:metro.co.uk

Az ötlet alapvetőennagyonjó, hiszen itt azidejemegérteni, hogy nem lehet a természetet csak használni, mint egy tárgyat, annak fenntartása, sértetlenségének, megújulásának biztosítása kötelességünk. Csakhogy a szakemberek szerint ez a kezdeményezés igen csekély eséllyel indul jogi szempontból, bármekkora jelentőséggel is bír. Talán, éppen itt lenne az idejeújraértelmeznia személyiségi jogokat, hogy kinek, vagy minek is van joga az élethez, a tiszta környezethez, ésahhoz, hogy védelemre leljen a jog útvesztőjében.

lead kép:wildswimming.co.uk