Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Ilyen a valóban környezetbarát kávékapszula

null

Az, hogy egy termékkörnyezetbarát, sajnos még nem jelenti azt, hogy nem okoz hatalmas károkat. Ez igaz a kávékapszulák esetében is, melyek napjainkra igencsak nagy népszerűségre tettek szert.

Jó, vagy nem?

A kávékapszulák népszerűsége egyszerűségüknek köszönhető. Az embernek nem kell adagolni, méricskélni, csak elővenni egy kapszulát. Az sem baj, ha szeretnénk néha valami különlegesebb ízt, hiszen a kapszulák adagokra vannak bontva, vagyis nem kell egy egész zacskónyit pakolgatni állandóan a szekrényben.

Kényelem. Ez az, ami végül az ember vesztét is jelenti. Ez az, ami miatt a műanyag olyan mértékben szennyezi már a Földet, mely lassan kezelhetetlenné válik. A kávékapszulák azonban szerencsérekörnyezetbarátak, hiszen alumíniumból készülnek. Újra lehet őket hasznosítani, és készülhet belőlük ékszer, napszemüveg, vagy akár bicikli is. Persze csak abban az esetben, ha szervezetten képesek vagyunk őket összegyűjteni.

kép:saveig.com

A kényelem azonban sajnos fontosabb, így a kapszulák egy jelentős része a szeméttelepeken végzi, csak Németországban évi 8 ezer tonna alumínium hulladékot eredményezve. És a kávékapszulák esetében - ahogyan rengeteg másesetben -nem létezik alternatíva, nincs más megoldás, alumíniumból vannak, és kész.

Mit lehet tenni?

Ezt a kérdést tette fel magának JulianReitzeés StefanZenderis. Arra jutottak, hogy az ember vagy lecseréli a mostani kávéfőzőjét, ami se nem gazdaságos, se nem környezetbarát megoldás, vagy a kávékapszulák terén vált lényegesenkörnyezetbarátabbmegoldásra. Ez azonban nem állt rendelkezésre, így a páros megalkotta.

kép:tti-stuttgart.de

ARezemoegy egészen új anyagot képzelt el a kapszulákhoz. Ez részben fa, részben pedigbioműanyag. A kávé íze nem változik, a kényelem is töretlen, bár az ár valamivel magasabb, de ez nem jelent tetemes különbséget.

A kapszulák azonban használat után nem szorulnak gyűjtésre, nem kell őket összeszedni, tisztítani és különböző eljárásoknak alávetni, hogy másképpen éledhessenek újjá. Egyetlen dolgot kell velük tenni: kidobni a komposztra. Az anyagösszetételnek köszönhetően ugyanis egy egyszerű házi komposztálóban is gond nélkül lebomlanak, és termőföldkénthasználhatóakújra.

lead kép:heldth.com