Április 16. Kedd, Csongor

Digitalizált szén-dioxid

Zöld zóna
2019. szeptember 14. 15:00
null

Adigitalizálásnak is megvannak a maga jó, és persze a rossz oldalai is. A digitális világ lehetővé teszi számunkra, hogy lényegesen kevesebb papírt használhassunk, hogy gyorsabban és jobban reagálhassunk a felmerülő problémákra, de mindemellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ennek is megvan az ára!

Digitalizált ember

Már a dolog odáig fajult, hogy sokaknál elvonási tünetek jelentkeznek akkor, ha nem jutnak internethez, és ez nem vicc. A digitális világ olyan lelki kötődést képes kialakítani, melynek megvonása fizikai jeleket is produkálhat.

kép:danpontefract.com

A nethez való egyre könnyebb és egyre szélesebb hozzáférés mindenképpen hasznos, de csak egy bizonyos pontig. Nem is arról van szó, hogy ma már a jó kis beszélgetések ritkábbak, hiszen, ha egy tényre másképp emlékszik két ember, nem megvitatják, csak utánanéznek a neten. Nem is az emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásokról van szó, melyeklehangolóak, hanem a digitális világ valós, ökológiai lábnyomáról.

Szén-dioxid

Nem szabad elfelejteni, hogy ahhoz, hogy az emberek ilyen mértékben és ilyen gyorsasággal legyenek képesek hozzáférfi az internethez, ahhoz bizony szerverek kellenek gigászi mennyiségben. A melegedő gépeket pedig hűteni kell, ellenkező esetben túlforrósodnak, és az internetkapcsolatoknakbizony annyi. A hűtés szén-dioxid kibocsátással is jár, és tekintve az egyre több csatlakozó eszközt, az egyre nagyobb információéhséget ez a kibocsátás is csak növekszik.

Valahogy az internet kissé megfoghatatlan az emberek számára, nem gondolunk mögé, mi is adhatja ezt a világot, hogyan is lehet fenntartani azt. Pedig kellene, hiszen a globális co2 kibocsátás 2%-át már jelenleg is ez a szegmens adja.

kép:bbc.com

A megoldás persze nem az, hogy hagyjuk a digitalizációt, hiszen számtalan előnye van. A megoldás sokkal inkább az, hogy megértjük a lényegét, és nem az elsődleges életterünknek tekintjük, nem a szórakozásunk fő színterének, hanem egy hasznos eszköznek, melyet azonban képesek vagyunk letenni, és akár otthon is hagyni.

Ennek azért is lenne nagy jelentősége, hiszen az internetképes eszközöket is egyre csak halmozzuk magunk körül, mindenből újat és újabbat veszünk, ám ez hatalmas mennyiségű ritka fém bányászatét generálja, melynek ökológiai lábnyoma messze nagyobb, mint az említett 2%...

lead kép:dailydot.com

internetklímaco2embertelefonszámítógép