Június 16. Vasárnap, Jusztin

Betétdíjas PET palackok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ötlet nem új, még hazánkban is volt róla szó, de a szomszédban, Szlovákiában most meg is lépik azt, ami nálunk végül elmaradt. Egy már letűnt rendszert hoznak ezzel vissza, mely nem csak működőképes, hanem ösztönző is.

Betétdíjata PET-nek

Igen, a bevezetésre kerülő régi-új megoldás a betétdíj. Régen ez alapvető volt. Az italos üvegeket vissza lehetett vinni a boltba, és így a vételár egy kis részét vissza is adták. A vevőnek így érdeke volt visszavinni, az újrahasznosítás tökéletesebben megoldható volt, ráadásul a szemét is kevesebb. De még abban az esetben is működött a rendszer, ha a vevő nem tartott igényt a betétdíjra, és kidobta az üveget. Volt,aki összeszedte, hatalmas zsákokban vitte vissza, és aznapaz ennivalóra is tellett.

kép:indiamart.com

Az eldobható műanyagok térhódítása a betétdíjat is kispadra küldte, egészen addig, míg rá nem jöttünk arra, hogy az eldobható nem jelenti azt, hogy nem lesz vele több gondunk. Sőt, lassan belefulladunk a kényelmesen elhajigálható műanyagok áradatába, ám azok gyűjtése ésújrahasznosításamég most sem megoldott, illetve nagyon csekély arányban működik. Hazánkban a PET palackok esetében kevesebb, mint 50% az, amit visszagyűjtenek ésújrahasznosítanaka rendszerben. Ez részben a lakosság, részben az elégtelen rendszer hibája.

A szomszéd lépett

Szlovákiában ugyan ez az adat 60% körüli, a kereskedők felmérése alapján 69%. AzUnióelőírásaiszerint ennek az aránynak 2029-re el kell érnie a 90%-ot, ami Szlovákiában a várakozások szerint tartható. Ennek ellenére a parlament elfogadta azt a javaslatot, miszerint betétdíjat vezetnek be az egyutas PET palackokra, valamint az alumínium dobozokra is. A díj nem magas, a palackok esetében 12 cent, még a fém italos dobozoknál 10 cent, ami messze nem egy tarthatatlan összeg, ám elég nagy ahhoz, hogyazember foglalkozzon is vele.

kép:alibaba.com

Kis szépséghiba, hogy a szomszédban csak a 300 m2 feletti üzletekre vonatkozik a betétdíj kötelező bevezetése. Remélhetőleg hazánk is csatlakozik ehhez a gyakorlathoz, mivel a műanyag gyűjtési ésújrahasznosításimutatóinkat mindenképpen és sürgősen javítani kell.

lead kép:recycleandrecoverplastics.org