Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Virágos réteket a nehezen fenntartható gyep helyett a városokba is!

Zöld zóna
2019. augusztus 31. 12:00
null

A közterek zöldítése kiemelt jelentőségű kellene, hogy legyen minden egyes városban. A térkő szép, és helye is van a parkokban, de csak kis mértékben, a főszerep a növényzetékellene,hogy legyen. És most elérkezett az idő, hogy végre elengedjük a gyepet is.

Zöld szőnyeg

A zöld gyep kifejezetten mutatós, legyen szó a kertről vagy a közterekről. De ehhez teljesülnie kell néhány dolognak. A gyep szeretetét az angol területekről vettük át, ahol a haragoszöld, tökéletesen nyírt fű csodálatos kontrasztot ad az angol építészeti stílusokkal. Talán ez az oka annak, hogy a gyep szinte az egész világon elterjedt. A kertekben is hatalmas területeket szánunk neki, hiszen megszoktuk, hogy ezt tesszük. És mi kell az igazán szép gyephez? Egy angol mondás szerint eső, szeretet, és 600 év.

kép:bristol.ac.uk

Bizony, a szép gyep kulcsa a ködös Albion időjárása, a gyakori eső, a nem túl nagy melegek, és az enyhébb telek. A gyep fenntartása éppen ezért hazánkban már közel sem egyszerű, és persze nem is olcsó feladat. Arról már nem is beszélve, hogy az állandó nyírás hatására a terület csak nagyon kevés rovarnak és más élőlénynek képes otthont biztosítani. Vagyis drága, nehezen fenntartható, sérülékeny, és nem segíti elő a biodiverzitás megmaradását.

Nem kell a gyep!

Hahajlandóakvagyunk lemondani a gyep látványáról - hiszen a legtöbb területen még csak nem is lehet rálépni-, akkor a helyétátvehetika honos növények, egy színpompás virágszőnyeg keretében. És a legjobb az egészben, hogy ez még csak nem is nehéz, vagy költséges megoldás.

kép:bbc.com

A hazai vadvirágok ugyanis hozzá vannak szokva az itt jellemző időjáráshoz. Elviselik a nagyobbmelegeketnem igénylik annyira az öntözést, és persze ami még nagyon fontos, hogy a rovarok, madarak, gyíkok és sok más állat számáraélőhelyetbiztosítanak.

És akkor még nem is beszéltünk azokról a pozitív hatásokról, amiket a virágok látványa, illata vált ki az emberekből. A vadvirágos városi rétek minden egyes részében elősegítik az életet, könnyítik a városi létet, oldják a stresszt, vagyis éppen itt lenne az ideje, hogy az állandó locsolást és nyírást igénylő gyepek helyett a vadvirágok vegyék át az uralmat avárosokközterületein is.

lead kép:eventbrite.co.uk

vízklímagyepvirágemberváros