Május 25. Szombat, Orbán

Újrahasznosítható műanyag? Semmilyen műanyag!

null

A műanyagok jelentette problémára sokan és sokféle megoldással álltak elő, hogy melyik lesz az igazi, azt egyelőre nem lehet tudni, de mindegyiknek van egy közös problémája: műanyagokban gondolkodik.

Baj?

A műanyagok jelentette szennyezés olyan mértékben harapódzott el, hogy ma már azt sem igazán tudjuk, mennyi hulladékról is van szó, ahogyan azt sem, hogy mit is lehetne vele kezdeni. A legtöbben, akik a jövőbe tekintenek, a műanyagok egy új formájában látják a megoldást. Vagy aziparilagkomposztálható verziókban, vagy az újrahasznosítható megoldásokban. Ez elsőnek az a baja, hogy mindenképpen szervezett, pontos gyűjtésre van szükség hozzá, ellenkező esetben semmit sem sikerült elérni - de a szervezett gyűjtést megoldani nehezebb, mint hinnénk.

kép:selva.de

Az újrahasznosítható műanyagoknak is van egy hatalmas gondja. Nyilván előrelépés, hogy olyan anyagokban gondolkozunk, melyeket nem csak egyszer lehet használni. De sajnos a műanyagok esetében az újrahasznosítás csak véges számban valósítható meg. Azaz nem lehet a végtelenségig újra és újra műanyagok önteni a műanyaghulladékból, mert egy idő után romlik a minősége. Ez pedig hatalmas gond, hiszen egy idő után mindenképpen a szemétbe kerülnek majd azanyagok, melyek lebomlási ideje nem lesz kevesebb, így is, úgy is évszázadokat, évezredeket kell várni erre.

De akkor hogyan tovább?

Az üveg tökéletes alternatívája lehet a műanyagnak, de ennek is vannak hátrányai. Első körben a törékenysége, valamint az sem elhanyagolható szempont, nehéz, vagyis jelentősen növeli a szállítási költségeket, valamint a károsanyag kibocsátást is.

kép:avalonadvancedmaterials.com

Azonban az acél szintén egy lehetőség, amivel napjainkban is élünk, nagyon tartós, akárhányszor újrahasznosítható, sohasem romlik meg a minősége. És ma is veszünk konzerveket, melyek tökéletesen frissen tartják az ételeket, így - bár nem minden termék esetében - az acél remek választás lehet a műanyag helyett. A súlya ennek is nagyobb, de mivel egészen vékonyra is lehet nyújtani, így asúlyais lefaragható. Más anyagokkal együtt pedig - mintaz üveg,vagy a papír - alkalmas lehet arra, hogy a műanyagokat teljesen kiszorítsa a piacról.

lead kép:plasticpollutioncoalition.org