Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Poszméheket mentenek a kihalástól tojással

Zöld zóna
2019. augusztus 23. 08:00
null

Csak egy kicsi, csupán 5% - ennyi kell ahhoz, hogy jelentős lépéseket lehessen tenni a méhpopulációk megmentéséért, és most úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban ezt a lépésthajlandóakis megtenni a gazdák. Legalábbis ezt mutatja egy igen eredményes kezdeményezés.

Tojás és méh

A méhek olyan ütemben tűnnek el aFöldről, hogy egyes fajok, vagy csoportok esetében a kihalás lehetősége is felvetődik. Ehhez azonban tisztázni kell azt, hogy a méhek nem csak azokat a szorgos kis rovarokat jelentik, akik a hatalmaskaptárakbanaz aranyló mézet készítik.

kép:earthrangers.com

A méhfajok közt rengeteg olyan is található, mely magányosan él, nem készít mézet, mégis kiemelt jelentősége van a beporzásban. Sok poszméh-faj sodródott a kihalás szélére, és ezért csak részben tehető felelőssé a klímaváltozás. A nagyobb rész - sokkal nagyobb – az ember felelőssége, aki felszámolja a méhek élőhelyeit, és pusztítja őket a különböző vegyszerekkel. Pedig méhek nélkül a beporzás is nagyon visszaesik, ami természetesen az élelmiszeripar gyors hanyatlásával is együtt járna, vagyis minden embere megérezné - az emberiség is a kihalás szélére sodródhatna.

Mivel az Egyesült királyság területén is hanyatlik a méhek száma, így egy kezdeményezés indult útjára. Egy kiskereskedelmi élelmiszerüzlet-lánc csatlakozott ehhez a bizonyos programhoz, melynek során méhbarát tojások kerültek a polcaikra. De hogy jönnek össze a méhet és a tyúkok?

Csak némi terület kell

A szabad tartású tojástermelők indították útjára alehetőséget,,amit szerencsére felkarolt az áruházlánc, és remélhetőleg többen is csatlakoznak. A lényeg, hogy a gazdák vállalják, hogy aterületük5%-át átengedik a méheknek. Ezt úgy tehetik meg, hogy az áruházlánc és a Poszméh Védelmi Alapítvány közösen kidolgozott egy magkeveréket, mely olyan vadvirágokat tartalmaz, amiket a poszméhek kifejezetten szívesen látogatnak. Ez a keveréket vetik az említett 5%-ra, amivel hatalmas lépést tehetnek a rovarok megmentése és a populáció jelentős növelése felé.

kép:oecanada.org

A projekt igen nagyszabású, de az egyes résztvevőktől szerencsére nem kér sokat, így a gazdás is szívesen csatlakoznak hozzá. És az eredmény? Az utóbbi évekhez képest, mióta elindult a vadvirágos területek terjedése a méhek száma 55%-kal emelkedett.

lead kép:time.com

emberméhéletföldtojásétel