Június 17. Hétfő, Alida, Laura

PET helyett alumínium

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Aki azt gondolja, hogy a világ műanyag problémája nem rajta múlik, hiszen úgy sem lehet hatással a gyártókra, az nagyon téved. Ma már látszik, hogy a sok kicsi sokra megy elve nagyon erősen érzékelhető, és a gyártók saját érdekükben gyorsan reagálnak is ezekre a trendekre.

PET

A műanyag-szennyezettséggel kapcsolatosan az egyik főkolompos, melyet szinte minden cikk megemlít aPETpalack. Ez az az anyag, melynekújrahasznosításanehézkes, mégis milliárdszám vásároljuk napi szinten. Üdítőt és vizet veszünk így magunkhoz, de elfogyasztásuk után aPETpalackok többnyire az óceánokban végzik, mérgezve ezzel a vizeket, az állatokat, és a körforgás végén minket, embereket is.

kép:packagingnews.co.uk

Nem csoda, hogy ez az üzenet célba is ért, és az emberek egyre inkább keresik a műanyagmentes megoldásokat. A palackos vizek helyett aszódakészítőket, vagy éppen a vízszűrős kancsókat. Ezt a gyártók is érzékelik, és nem is késlekednek a válasszal.

Alumínium

Azüdítőkegy része most is alu dobozban kapható - eztvanaki szereti, és van aki nem. Tény azonban, hogy ez még mindig sokkalkörnyezetbarátabb, mint a műanyag, hiszen az alumíniumnak kétharmada újrahasznosítható, aPETpalacknak ezkb10%-raigaz.

A gyártók ezt fel is ismerték, és a vizeket is elkezdték alumínium dobozokban kínálni. A Pepsi, és más nagy gyártók is követik ezt a trendet a tengerentúlon, ami egyrészt nagyon jó, hiszen ígyjelentősencsökkenthető a műanyagszennyezettség, másrészt viszont még mindig fura megoldás.

kép:lifeinaskillet.com

A víz ugyanis elérhető - a szerencsés országokban - a csapból is, nem kell azt a boltban megvenni. Ha a környezettudatosság szempont, akkor pedig mindenképpen ez lehet a jó megoldás, hiszen így nem kell gyártani, szállítani vagyújrahasznosítani, tonnaszám spórolva meg ezzel a szén-dioxid kibocsátást. Bár tény, hogy a csapból szénsavas víz nem jön, de nem is kerülnek bele olyan anyagok, amik a csomagolt termékekbe igen, éppen a csomagolásnak hála. Persze a csapvízzel is sok helyen vannakkomolyproblémák, ezen a téren az emberiség még erőteljesen fejlődésre szorul.

lead kép:consent.yahoo.com