Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Nem mindenhol válik be a napelem...

Zöld zóna
2019. augusztus 17. 15:00
null

A napelemek egyre jobb üzletet jelentenek világszerte. Ez pedig azt is eredményezi a folyamatos terjedésük mellett, hogy egyre több irányba történnek fejlesztések is a napelemekkel kapcsolatban. Azonban ezek nem mindegyike eredményes...

Hát, ez így nem megy...

A napelemek a közlekedésben is egyre nagyobb teret hódítanak. Ma már nem álom, és nem is koncepcióként létező autó az, mely napelemeket is tartalmaz. Mi több, egyre több gyártó próbálkozik ezzel a lehetőséggel, ami nagyon jó irány.

Több helyen az autópályák hangfogó falai is napelemes borítást kapnak, a pályaudvarok, buszmegállók is termelnek ma már energiát.

kép:smithsonianmag.com

Egy kezdeményezésnek hála az utakba integrált napelemeket is tesztelni kezdték néhány éve, és hatalmas reményeket is fűztek hozzájuk. Ez azonban nem volt sikeres projekt, mivel az elvárt teljesítményt sohasem sikerült hozniuk, az idő előrehaladtával pedig az adatok egyre csak rosszabbak lettek. A német utakon indított projekt így sajnos elbukott, nem is próbálkoznak a további fejlesztésekkel.

Túl sok autó, kevés bicikli

A gondot a forgalom jelentette terhelés okozta. Hiába volt jó maga az elképzelés, elszámolhatták a mérnökök az adatokat. A forgalom hatására ugyanis a napelem panelek elmozdultak, így pedig “kotyogtak”, majd szép lassan darabokra töredeztek. Ez pedig folyamatos teljesítményromlást is eredményezett, ami megadta a kegyelemdöfést a kezdeményezésnek. Ezt a fajta terhelést nem bírják el a paneleke, és bárvalószínűlegki lehetne küszöbölni a töredezésüket, a teljesítményük még ép állapotban sem hoztaazelvárt számokat.

kép:theconversation.com

Hasonló projektet indítottak Hollandiában is, ám itt nem azautóknakszánt utak kaptak napelemes borítást. A bicikliutak esetében pedig éppen az ellenkezője történt, mint az autóknál. A teljesítmény emelkedett, többet termeltek, mint számítottak rá, és a biciklik sem jelentenek olyan terhelést, mely különösképpen zavarná a panelek épségét vagy működését. Most már csak az van hátra, hogy mindenhol megfelelő mennyiségű napelemes bicikliutat építsenek, és még egy sokfunkciós lehetőséggel bővül az energiatermelés ipara.

lead kép:seeds4thesoul.com

klímaútautónapelememberhiba