Május 23. Csütörtök, Dezső

Íme a környezettudatos, modern kávézás alapkelléke

null

A kávéfogyasztás nem éppen környezetbarát tevékenység. Ha globálisan nézzük a kávé termesztése, feldolgozása is környezetkárosító módon történik, ráadásul a munkaerő kizsigerelése sem ritka jelenség. Azonban mi, fogyasztók is sok kárt okozunk az otthoni kávékészítéssel.

Pod, filter és energia

Napjainkban nagyon népszerűek azok a kávéfőzők, melyekpoddalvagy kapszulával működnek. Előbbi egy kis papírpárna, vagyis még egy fokkal jobb, mint a kapszula, mely ugye műanyag, és nem is lehetutántölteni. De a kényelem fontos, hiszen ezeket csak be kell dobni a gépbe, egy gombnyomás, és már ihatjuk is a feketenedüt.

kép: inhabitat.com

Egy fokkal jobb az a megoldás, amikor a filterenfőzzükkeresztül a kávét, de ebben az esetben is számolni kell a hulladékkal, amit ráadásul könnyen ki is lehetne küszöbölni. Azok, akik filter nélkülfőzikle a feketéjüket, vagy esetleg eszpresszót isznak, legalább szemetet nem termelnek minden egyes alkalommal. Azonban energiát használnak, nem is keveset, pedig erre sem lenne feltétlenül szükség.

Környezetbarát megoldás

Nyilván a legjobb az lenne, ha leszoknánk a kávéról, de ezt nagyon sokan csak hatalmas erőfeszítések árán lennének képesek megtenni. De nekik is lehetőségük van arra, hogy egy lényegesenkörnyezetbarátabbmódszerrel jussanak hozzá a feketéjükhöz. Ez pedig a ROK kávéfőző.

A gyártó, mely 160-180 dolláros áron kínálja a készüléket egy olyan gépet dobott össze, mely nem termel szemetet, és nem kell más energia a működtetéséhez, csak az emberi erő. Hasonlóan kell vele bánni, mint a két karos dugóhúzóval. A tetején be kell önteni a forróvizet, lassan lenyomni a két kart, és a választható kiegészítőkkel egy vagy két adag fekete lefőzésére alkalmas.

kép: inhabitat.com

Hogy nem termel szemetet az tény, de erre képesek más kávéfőzők is. Hogy nem kell hozzá energia, csak emberi erő, ezzel azért lehetne vitatkozni. Konkrétan a víz átpréselése a darált kávén valóban árammentesen zajlik, ami már önmagában is jó pont. De a vizet attól még forrósítani kell, a kávét pedig darálni, vagyis azért van még mit finomítani az energiamentes kávézáson, de első lépésnek a ROK nem is rossz!

leadkép: inhabitat.com