Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A cigaretta rosszabb, mint a szívószál, és a dohányzási kultúránk is siralmas

Zöld zóna
2019. augusztus 09. 12:00
null

Hogy mennyi gondot is okoznak a cigarettacsikkek, azt nem igazán szemlélteti egy kép. Azon túl, hogy a cigaretta egy része valóban lebomlik, hiszen növényi eredetű anyagokról van szó,sajnos a füstszűrő már egészen más tészta. Emellett persze érinti az egészségügyet is.

Szennyező

A dohányzás jelentősen megnöveli a rák kockázatát. Ezen kívül azonban a tüdőbetegségek a légcsőbetegségek és egy sor más megbetegedés esélyét is jelentősen megnöveli, vagyis nem csak az egyén egészségére jelent veszélyt, hanem igen sokba is kerül, hiszen a TB fizeti a kezeléseket. Ez az oka annak, hogy a dohánytermékek árát módszeresen emelik, mivel megpróbálják a fogyasztókkal megfizettetni azt az összeget, amibe a cigaretta kiváltotta betegségek kezelése kerül.

kép:nypost.com

Éppen ezen az elven próbálják a környezetvédők megfogni a dohánytermékek gyártóit is, hogy vállalják az anyagi felelősséget azokért a károkért, melyet a termékük okoz a természetben, mert bár a dohány és a papír, melybe csomagolják valóban lebomlik – hogy milyen vegyszereket használnak közben, és ezeknek milyen hatása van a természetre most ne firtassuk -, a szűrőben olyan műanyagok vannak, melyek biológiai úton egyáltalán nem bomlanak le. Vagyis csak fizikaiaprózódásonmennek keresztül, így erősítve amikroműanyagoktáborát.

Irány a víz

Óriási probléma, hogy az elhajigált csikkek előbb vagy utóbb a vízben végzik, amivel egyrészt mérgezik azt, hiszen toxinok oldódnak ki belőlük, másrészt műanyagtartalmuk veszélyes a tengeri élővilágra is. És bizony nem kis mennyiségről beszélünk, hiszen évente mintegy 5.5 billió cigarettát állítanak elő, amit többségében el is szívnak az emberek.

kép:verywellmind.com

A küzdelem, amit a környezetvédők folytatnak azonban nem kizárólag a gyártók irányába fordul. A vevők dohányzási magatartása szintén nagyon fontos. Kampányolnak azért is, hogy a dohányzás totális tilalom alá essen, de azért erre kevés az esély. Az azonban kivitelezhető, hogy a dohányosokat rábírjákarra, hogy a csikket se hajigálják el, ahogyan a szeméttel sem teszik. Mert hiába hiszik, a cigarettacsikk nem csak természetes anyagokat tartalmaz, és bizony lebomlása nagyon hosszú folyamat - műanyagtartalma pedig örökre velünk lesz. Ennél fogva ma már tudjuk: bár a háborút a fültisztító pálcák és szívószálak ellen indítottuk, a cigaretta szintén az első számú szennyezők között szerepel, vagyis valamilyen formában fel kell lépni ellene, ipari és egyéni szinten is.

lead kép:iheartradio.ca

műanyagvízcsikkemberkultúracigarettadohányzás