Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Vízpazarlás az állandó mosás?

Zöld zóna
2019. július 16. 08:00
null

A klímakatasztrófa kapcsán sok dolgot érdemesújragondolni, melyek szinte csak azért vannak jelen életünkben, mert megszoktuk. És nem szabad elfelejteni: ha mindenki csak egy egészen kicsit tesz, az hegyomlásszerű változással jár!

Tiszta. Tiszta?

Az egyik ilyen megszokás a mosás. Na nem arról van szó, hogy le kéne szokni a mosásról, hanem arról, hogy érdemes lenne elgondolkodni azon, egyes darabokat miért is mossuk ki. A válasz erre az, hogy mert koszos. De ez valóban így van? Nyilván, ha leesszük a pólót, akkor az mehet a szennyesbe. Pedig nem kéne, hiszen sokszor elég lenne csak a foltot kimosni, ami két perc, és a ruha sem áll a szennyesben egy hetet.

kép:flipkart.com

De hát a szaga... Nyáron a kánikulában a napi pólócsere nyilván szükséges, hiszen nem éppen friss illatú a ruha a nap végére. De alapvetően egy pólót akár 3-szor is fel lehet venni, ha hordás után kiakasztjuk szellőzni. Hiszen koszos nem lett, az illata pedig így tökéletes lesz. Ez persze főleg akkor igaz, ha nem műszálas anyagról van szó, hanem természetesről, pamutról, gyapjúról, lenről.

Hogy ez miért is jó? Egyrészt a Földnek mindenképpen hasznos, ha kevesebbet mosunk, hiszen kevesebb a vegyszer, mely a környezetbe kerül. Nekünk pedig a pénztárcánk lesz hálás, a megspórolt időről nem is beszélve. Ez ma már, az automata mosógépek esetében nem olyan sok, de akkor is idő, amit másra lehet fordítani. Kevesebb szennyes, kevesebb mosószer, kevesebb öblítő, zöldebb élet. És igen, a ruha így is tiszta, nem leszünk sem elhanyagoltak, sem büdösek, hiszen azt azért mindenki meg tudja mondani egy adott darabról, elbír-e még egy napot, vagy sem.

Mosdás

Ha az előző rész meglepő volt, akkor most fokozzuk a dolgot: fürdeni sem kellene minden nap. A mosakodás persze más, de a tusolás, pláne a kádfürdő nem szükséges, és nem is egészséges. Ebben az esetben is tény, hogy más a helyzet egy kánikulai napon, és más egy őszi, napsütéses napon.

kép:time.ikub.al

Ma már tudjuk, hiszen tanulmányok is bizonyították, hogy a napi rendszerességű tusolás nem tesz jót a bőrnek. Elmossuk vele természetes védekezőképességét, ki van téve a kórokozóknak, ráadásul ki is szárad. Ez kompenzálandó naponta kenjük magunkat testápolóval, amire normál esetben semmi szükségünk nem lenne. A mosakodással a kényes helyeken a testszag elkerülhető, a kétnaponta fürdéssel - persze kivételek ebben az esetben is vannak – pedig vizet, vegyszert spórolunk, és a bőrünk is hálás lesz érte.

lead kép:wellandgood.comm

KlímavízmosószermosásFöldfürdés