Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Vertikális rét a királylepkék megmentéséért

Zöld zóna
2019. július 16. 16:00
Colony,Of,Monarch,Butterflies,(danaus,Plexippus),Are,Sitting,On

A vertikális erdőhöz már volt szerencsénk, mára az is teljesen világossá vált, hogy minden hozzá fűzött reményt képes volt beváltani, ráadásul könnyedén. Nem csak szép, hanem tisztítja a levegőt, szigetel, vagyis jelentősen csökkenti a fenntartási költségeket, hűti a nyári melegben a lakásokat, és az emberek is sokkal szívesebben költöznek ilyen épületekbe. Most azonban egy újabbfantasztikusötlet ölthet testet, a vertikális rét.

Pompás királylepke

Ez a lepkefaj az utóbbi években erősen megfogyatkozott, köszönhetően az emberi tevékenységnek, az élőhelyei pusztulásának, és persze a klíma változásának is. Azonban tenni lehet érte, és kell is, ahogyan azt sokan gondolják, hiszen nem csak a biodiverzitás egy fontos részletét lehet ezzel megmenteni, hanem egy szemkápráztatóan gyönyörű élőlény is velünk maradhat még sokáig.

 

 

kép:archinect.com
 

Ehhez azonban szüksége van arra, hogy petéit megfelelő helyre rakhassa le, valamint nem utolsó sorban arra, hogy megfelelő növények is a rendelkezésére álljanak, melyekből táplálkozni tud. Ehhez pedig hely kell, méghozzá sok, amiből az ember nem szívesen ad más fajoknak is.

A kecske és akáposzta

De ma már szerencsére tudjuk, milyen sikeres lehet egy vertikális erdő, hát nosza, miért ne alkotnánk egy vertikális rétet is?

 

 

kép:terreform.org

ATerreformOnetervezőcég is így gondolja, ennek megfelelően egy pillangóknak szentelt épület terveivel álltak elő, mely nemsokára testet is ölthet. A torony kettős homlokzatot kap, melynek külső részén olyan modulokat is kialakítanak, melyek a lepkék petéi számára ideálisak. De a tervezők minden fejlődési szakaszra gondoltak, így az épület összeállításánál ezeket isfigyelembevették. A növények, amik a vertikális rétet alkotják, szintén szakszerűen a lepkék igényeihez lettek kiválogatva, ez azonban mind csak adat, nem írja le azt, hogy milyen szép is lesz a torony New York közepén, amikor virágba borul.

 

 

kép:archinect.com

Mindemellett természetesen, mivel növényekkel van borítva, a levegő minőségét is javítja majd, a ház szigetelésében is komoly szerepet játszik, vagyis a lakók költségei is jelentősen csökkennek, és a városi port is segít megkötni.

lead kép: Shutterstock
 

 

erdőtoronyrétlepkeNew Yorkváros