Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Repülési adó jön a franciáknál

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Franciaország is csatlakozott ahhoz a táborhoz, akik megadóztatják a repülést. Egészen pontosan egy új adónemet kívánnak beépíteni a repülőjegyekbe, melynek célja, hogy az ágazatot zöldíteni lehessen.

Drágább lesz Párizs?

Az intézkedés az országból indulónemzetközijáratokat érinti, de a tengerentúli repülést nem. Vagyis sem az országon belüli, sem pedig az ideérkezőnemzetközijáratokat nem terheli majd a különadó.

Amiket azonban mégis, ott 1,7 és 20 dollár közti adómértékkel lehet számolni, mely természetesen függ attól is, hogy mennyibe került eredetileg a jegy. A kormány a lépéstől nagyjából 200 millió dolláros bevételt remél. Ezt az összeget pedig a repülés zöldítésére fordítják majd, hogy ösztönözzék a társaságokat a tisztább üzemanyagok, a környezettudatosabb közlekedés alkalmazására.

kép:express.co.uk

Erre pedig szükség is van, hiszen a repülés egyike a legszennyezőbb közlekedési formáknak. Ráadásul a jegyek olcsósága okán egyre többet és egyremesszebbrerepülünk. Néhány éve egy, az USA-ba tartó repülőre jegyet venni bizony 200 000 forint körüli összeg volt, vagy akár még ennél is több. Ha csak Görögországba szerettünk volna eljutni, az isfejenkéntminimum 80 000 forintot kóstált, amit sokan nem engedhettek meg maguknak. Ma azonban az USA elérhető 100 000 forint alatt, egy retúrrepjegyGörögországba, vagy Párizsba, Londonba, Oslóba sokszor 10 000 forint alatt is megszerezhető.

Jó is, meg nem is

Természetesen az intézkedés vegyes érzelmeket váltott ki. A Nemzetközi LégiközlekedésiSzüvetségszóvivője elutasította az adó használatát, szerinte ugyanis az így befolyó összegek semmilyen formában nem segítik az ágazat zöldítését. A természetvédők örülnek a lépésnek, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy ez édeskevés, ettől valódi változást nemigen lehet várni. Azonban legalább már elismeri a kormányzat is, hogy tenni kell valamit, és a kezdeti, ingatag lépéseket is hajlandó megtenni.

kép:disabledliving.co.uk

Az adó bevezetésre kerül 2020-ban, de tényleges javulás a légiközlekedésben ettől valóban nem igazán lehet várni. Mindenesetre az vigasztaló, hogy nem Franciaország az elő, aki ilyen adót vezet be, és nem is az utolsó, hiszen előbb vagy utóbb a repülésnek is meg kell felelnie a zéró kibocsátás követelményeinek.

lead kép:upgradedpoints.com