Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Műanyagmentes július - képes vagy rá?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Itt a július és ezzel együtt itt a kezdeményezés, mely 2011-ben indult útjára először Ausztráliából, és azóta már 170 ország és több millió embercsatlakozotthozzá. A műanyagmentes július nem egy egyszerű kihívás, bármennyire is annak tűnik. Persze nem lehetetlen, csak egy kis időt kell rászánni a logisztikára.

Zacskó

Amikor vásárolni megyünk, akkor legyen nálunk szatyor. Ne csak egy nagy, amibe majd mindent belepakolunk, hanem olyanok is,amikbeazöldséget, gyümölcsöt lehet tenni, hiszen ezekre is szükségünk lesz ahhoz, hogy tépkedjük a semmire se jó, egyszer használatos műanyagokat a tekercsről.

kép:vanishingincmagic.com

PET

Ez talán a legegyszerűbb része annak a kihívásnak, hogy kerüljük el az egyszer használatos műanyagokat egy hétig. A PET palackos italokra ugyanis tulajdonképpen egyáltalán nincsen szükségünk. Azüdítőkrőlvaló lemondás nem csak a Földnek, hanem nekünk is nagyon jót tesz, a palackos víz helyett pedig nyugodtan váltsunk csapvízre. Bár sokan gondolják, hogy utóbbi ártalmasabb, ez nem igaz, a palackos vízzel ugyanis hatalmas mennyiségben viszünk benanorészecskéjűműanyagokat a szervezetünkbe.

Csomagolt

Aki szerint nem is nehéz a műanyagmentes július, az ennél a pontnál biztosan megáll egy pillanatra. Ez ugyanis már nem könnyű. Oké, az ember elhagyja a palackokat és a zacskót. De hogyan váltsuk ki a tejföl poharát? Hogyan kerüljük el a hús csomagolását? A félkész, fagyasztott termékekről könnyen le lehet mondani, hiszen frissen készítve nem csak egészségesebb és finomabb, de jóvalkörnyezetbarátabbis lehet az étel. A hússal kapcsolatban kezdődik a logisztika. Érdemes utánanézni, hogy a boltba menet útba esik-e hentes, hiszen ott a hús nincsen előre csomagolva. Vigyünk magunkkal ételhordót, és kérjük abba a húsokat.

kép: phys.org

Sajnos azonban a többi tényező kiváltásához sokszor a logisztika is kevés. Ha nincs a közelben csomagolásmentes bolt, akkor bizony a tejtermékek esetében a műanyag elhagyása sokszor kivitelezhetetlen. A kihívás azonban azért kihívás, hogy a tőlünk telhető legtöbbet tegyük meg a siker érdekében, így, ha jó tippünk van, akkor azt érdemes megosztani a közösségi médiában is, hiszen ezzel másokat is segítünk a kihívásban.

És hogy van-e értelme ennek? Mivel évente 300 millió tonna műanyag hulladékot termelünk, melynek zöme 1000 év körüli lebomlási idővel rendelkezik, így a kérdés kissé átalakul: lehet élni ennyi műanyaggal a környezetünkben?

lead kép:thegoodjerseylife.com