Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Műanyagból hidrogént, tisztán? lehetséges!

Zöld zóna
2019. július 30. 08:00
null

Aműanyagok elleni küzdelem egyik leghatékonyabb fegyvere az, ha nem veszünk műanyagokat. Igazából ez az egyetlen hatékony módszer. Több a semminél, ha olyan műanyagokat választunk, melyeket újra lehet hasznosítani, de azért azt is szem előtt kell tartani, hogy a kapacitások végesek, a műanyagok mennyisége pedig ezt messze meghaladja.

Sehogy sem jó

Sajnos a műanyagokkal kapcsolatban az innovációk már későn érkeztek. Hiába tudunk ma már magától lebomló műanyagokat létrehozna, vagy hiába vagyunk képesek teljesen kiváltani ezt az anyagot. Az eddigi szennyezésen ezek már nem változtatnak. Hogy mi lesz azzal a műanyagmennyiséggel, mely a világ vizeiben úszik, egyelőre kérdés.

kép:omrglobal.over-blog.com

Sajnosmégazt sem tudjuk biztosan, hogy kiemelhető-e ez a szemétmennyiség a vízből, pusztán annak méretei miatt. Nem arról van szó, hogy nem lenne mód a tengerek megtisztítására, hanem arról, hogy nagyon sokba kerülne, ez nem egy megtérülő befektetés, és persze nem tudunk mit kezdeni a szennyezett műanyaggal. Mert hiába lenne akár újrahasznosítható, mivel szennyezett, így csak a szeméttelep marad.

Belefulladunk, vagy hasznosítjuk

AChesteriEgyetem kutató pontosan ezt a problémát igyekeztek megoldani, egyelőre úgy tűnik, sikerrel. A szennyezett műanyagokat egy kohóban, 1000 fokos hőségben olvasztják meg, melyekből így gázok keletkeznek, többek közt hidrogén. Ezt pedig remekül lehet használni akár üzemanyagként is, hiszen égése közben víz lesz belőle.

kép:waterionizer.org

Persze nem ez a kutatás az első, mely képes volt a műanyagokból hidrogént létrehozni. A gond a folyamattal az, hogy bár tény, hogy maga a hidrogén nagyon jó alternatívája a mostani üzemanyagoknak, a kohóban más gázok is keletkeznek, többek közt metán is, melyek rendkívülártalmasakmind a bolygóra, mind ránk, emberekre nézve.

AzEllesmerePort cég egyik gyárában valósítják meg az elképzelést, és a cég biztosította a környezetvédőket, hogy zárt rendszerben történik a folyamat, a hidrogén mellett keletkező gázokat pedig égetéssel energiává alakítják. Így pedig semmivel sem juttatnak több káros anyagok a levegőbe, mint egy másik gáz égetésével dolgozó erőmű.

lead kép:medium.com

műanyagvízklímaszemétFöldüzemanyagemberhidrogén