Július 22. Hétfő, Marica, Veréna

Meleg, kifelé!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az óriási forróság nem csak itthon, egész Európa szerte hatalmas gondokat okoz. Az ember mindent megtesz, hogy védekezzen ellene, és ha lehet, ezt környezettudatosan is tegye, hiszen, ha beadja a derekát, és légkondira vált, azzal még egy strigulát húzhat a klímakatasztrófa oldalára, amit jobb lenne elkerülni. Ezzel a három praktikával erre lehetőség is van

Szellőztetés

kép:hazipatika.com

Nyilván a legjobb megoldás a nagy meleg ellen a szellőztetés. De ennek megvannak a maga feltételei, amiket szigorúan be kell tartani, ha a meleget kint akarjuk tudni a házból. Mindenképpen fontos, hogy csak a leghűvösebb órákban szellőztessünk. Sokan bukón nyitva hagyják az ablakokat napközben,hadjárjon a levegő. Így azonban a forróság bekúszik a lakásba, megül ott, és nem is lehet nagyon kitessékelni onnan. A hajnali szellőztetés után mindent alaposan zárjunk be, és a sötétítést is oldjuk meg. Ezzel a lehető legkevesebb meleg jut csak be a lakásba.

Árnyék

A legjobb, ha a ház vagy lakás előtt van egy árnyékot adó fa. A növények ugyanis nem csak a Nap melege ellen nyújtanak enyhülést, hanem párologtatnak is, vagyis a levegőt is hűtik maguk körül. Ha ez nincs, akkor az árnyékolással kell játszanunk.

A rolók és reluxák közt ma már több olyat is találhatunk, mely “hőtükör” réteggel van bevonva. Ha ezeket megfelelően tesszük fel az ablakra, akkor a beérkező napsugarakat nem csak nem engedi bejutni, de el is téríti. Így csak az ablak melegedése jelent gondot, a szoba hűvösebb marad.

kép:arukereso.hu

Jég

Ahhoz, hogy a légkondit ki lehessen iktatni a képletből, a ventilátor is tökéletes megoldás. Igaz, eredetileg csak a bent lévő levegőt keveri, ami ugye meleg, így pedig nem ér olyan sokat. Ám ha egy tál jeget teszünk elé, akkor már lényegesen jobban járunk. Ahogy a jég olvad, hőt von el a környezetéből, vagyisaalevegőt maga körül lehűti, amit a ventilátor ránk tud fújni.

lead kép:portfolio.hu