Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Így lehet klímabarát módon élelmiszert termelni

Zöld zóna
2019. július 19. 12:00
null

A klímakatasztrófa kapcsán sokszor kerül elő az élelmezés kérdése. Ez azért is égetően fontos kérdés, mivel a népesség folyamatos gyarapodásával az éhes szájak száma is megnő. Ez pedig azt is jelenti, hogy ahogyan szinte minden területét az életünknek, az élelmiszertermelésünket is át kell gondolni.

Pár óra, sok étel

ThomasRegnaultnevét érdemes lehet megjegyezni, mert a gazdálkodási formák újragondolásában úttörő szakember egy olyan rendszer megalkotását tudhatja magáénak, mely az emberiség jövőjét jelentheti.

kép:en.wikipedia.org

Az életvitelünk tönkretette a környezetünket és a bolygót. Vagyis az, amit eddig csináltunk egyáltalán nem működtethető tovább, el kell felejteni, és váltani kell. Ez azonban nem olyan egyszerű, hiszen igen nagy mennyiségben van szükségünk az ehető növényeinkre. Ki tudná elképzelni a vidéket a kukorica és búzatáblák nélkül, a repce és a napraforgó végtelen sárgája, vagy éppen a dinnyeföldek kerekedő terméshalmai nélkül. Pedig kénytelenek leszünk, hiszen a legtöbb haszonnövényünk önmagában életképtelen. Vagy nagyon sérülékeny. Ahhoz, hogy nagy tételbenlegyünk képesek termeszteni őket, monokultúrás termesztést tartunk fenn, amire a természetben nincs példa. Az, hogy egyetlen növény uraljon több hektárnyi területet csak úgy képzelhető el, ha aztvegyszerezik, folyamatos, kemény munkával tartják fent, majd a növény által atalajramért kimerítő csapást újabb vegyszerekkel hozzák helyre, mely hosszútávon a talajvizet, és minden mást is megmérgez.

De mi lenne, ha létezne olyan gazdálkodási forma, amivel havi néhány óra munka árán 500 ehető növényt lehetne termeszteni, méghozzá stabilan?

Erdőkert

A monokultúrát tehát elfelejthetjük, és az erdőségeket sem kéne kihúzni a képletből, már ha szeretnénk továbbra is ezen a bolygón élni. A termesztés erdő rendszerbenazonban remekül működik, hiába gondoljuk ennek ellenkezőjét. Nyilván kissé átalakul tőle a főbb élelmiszernövényeink köre, de a stabil termelés ebben az esetben garantált, hiszen az erdők mintájánkialakított kerteknem száradnak ki, nem veri fel őket a gaz, nem kellvegyszerezni, és a talaj sem szorul javításra. Az így megtermelt növények esetében pedig jellemző, hogy ha valamelyiknek visszaesik a hozama, egy másiknak legalább annyival megnő, vagyis az élelmiszertermelés folyamatos és stabil. Nem kellenek az óriási gépek, és a napi 12 órás kemény munka sem, hiszen a természet pontosan tudja, mit kell csinálni, nekünk igazából csak egy kis segítséget kell nyújtani.

kép:ecowellness.com

Az erdőkertekre mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen nagy valószínűséggel ezek jelentik majd a jövő gazdálkodási formáit.

kép:herbrealm.blogspot.com

erdőnövénykertembermezőgazdaságétel