Június 21. Péntek, Alajos

Csomagoljunk szappanba!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Gondolkodott már azon, hogy meddig is használjuk a piperecikkek csomagolását? Egy hónapig? Maximum kettőig? És használjuk egyáltalán? Vagy csak a tárolás a funkciója, hogy utána eldobjuk, és 500 éves lebomlási időben reménykedve ücsörögjünk egy nagy halom műanyag hulladékon? Ugye, hogy nem jó ez így.

De mibe?

Régebben a pipere üvegekbe került. Igaz, a szappan mellett maximum a luxuscikknek számító kölni jutott a polcokra, más nemigen volt. Aztán megjelent a műanyag, és vele a lehetőségek köre isnőtt.Jötteka krémek, samponok, tus és kádfürdők,kondícionálók, olajok, kivonatok és még sorolhatnánk. És persze mind külön kis műanyag tégelybe kerül, ami azután a szemétben landol.

kép:inhabitat.com

Sokan és sokszor adtak már a csomagolásoknak új design-t. Elképesztően ötletes megoldásokkal álltak elő, hogy a lehető legkevesebb szemét keletkezzen, de egy dolgot nem tudtak átértelmezni: a csomagolás mindig csomagolás marad. Más célja vagy funkciója nem lett, maximum sokkal mutatósabbá, praktikusabbá vált, de a vége mindenképpen az lett, hogy a szemétben landolt.

Mi ZHOU

A fiatal hölgy ezt a trendet szerette volna megszakítani, és valamilyen funkciót adni a csomagolásnak, hogy ne a szemetesben landoljon. De ez csak abban az esetben lehetséges, ha az ember utána elkezdi felhalmozni a műanyagokat, ami valljuk be, nem fog megtörténni, vagy ha igen, akkor is csak időlegesen, vagyis a probléma nem oldódott meg.Zhouazonban más oldalról közelített és a műanyagot váltotta ki.

kép:nirvanacph.com

A cél az volt, hogy ne keletkezzen hulladék, hát olyan anyagot választott, amit el lehet használni. Szó szerint, hiszen piperetermékeit szappanba csomagolja. Nem, nem olvasta rosszul, valóban hagyományos szappanról van szó, amit formákba öntve antik üvegedényeket mintázva használnak. Színezik, és méhviasszal vonják be, hogy vízálló legyen. A termékeket így tulajdonképpen ugyan úgy lehet használni, mint a műanyagba csomagolt társaikat. A használat során pedig a viasz elkopik, mire elfogy a sampon, addigra az üveg is olvadásnak indul. Lehet vele kezet mosni, takarítani, de hagyhatjuk csak azt is, hogy feloldódjon. Nincs hulladék, nincs gond, ráadásul a sampon mellé szappant is kapunk.

A fantasztikus ötlettől azt reméli a tervező, hogy sikerül megreformálnia a csomagolóipart, ha nem is azzal, hogy minden szappanba kerül, de legalább azzal, hogy a csomagolás nem csak valami tárolására szolgál majd, hanem önálló funkciója is lesz.

lead kép:picdeer.com