Március 2. Szombat, Lujza

Csikkért sört?

Zöld zóna
2019. július 29. 08:00
null

Az emberek igenisrávehetőekarra, hogy segítsenek a szemét összeszedésében, még akkor is, ha az gusztustalan. Ehhez semmi más nem kell, mint a megfelelő motiváció, amit nagyon jól tudnak a barcelonaiTibu-RonCastelldefelsnevű bárban.

4.alkalommalésegyrenagyobb sikerrel

A tengerparton sajnos rengeteg a szemét. Ennek egy része az, amit a víz sodor partra, egy része azonban az, amit a parton lévő emberek termelnek. Ma már egyre jobban figyelünk arra, hogy a látható szemetünket a kukába tegyük. De valahogy a cigarettával kapcsolatban más érzéseink vannak. Talán azért, mert természetes anyagnak véljük - nem az, hiszen műanyagot is sokat tartalmaz -, talán azért, mert a csikk kicsi, el lehet rejteni.

kép:medusajuice.co.uk

Tény azonban, hogy a cigarettások többsége a csikket a homokban nyomja el, majd ott is hagyja. Egyetlen csikk pedig akár 3 liter vizet is beszennyezhet, visszavonhatatlanul, és hát cigarettacsikk szép számmal található a parton szerteszét, amit a dagály előbb vagy utóbb elér. Arról már nem is beszélve, hogy az egyik legnépszerűbb dohánytermékben olyan méreganyagok vannak, melyek 5-20 év alatt bomlanak csak le, addig pedig folyamatosan szennyezik a környezetet.

A közelmúltban bejárta a világsajtót az a kép, ahogyan egy madár egy cigarettacsikkel akarja etetni a fiókáját, mivel élelemnek nézni. Ez pedig mérgezéssel jár, és sajnos halálos is lehet az állatra nézve. De nem csak a madarakra, a tengeri lényekre is, akik szintén ehetőnek vélik a cigarettaelhajítottmaradékát.

kép:freepressjournal.in

A bár több környezettudatos lépést is tett már, például nem használnak sem műanyag poharakat, sem tányérokat, és persze nincs szívószál sem. A legnagyobb sikerük azonban az a kezdeményezés, amiben egy pohár ingyen, hideg sört adnak annak, aki összeszed egy pohárnyi csikket a tengerparton. Ez igazi motiváció, és még akkor is megteszik az emberek, ha egyébként nem vállalnák, hiszen a jutalom kecsegtető - egyébként meg nem drága -, ráadásul valami jót is tesznek. Lehet, hogy ez lenne a megoldás a gondokra? Ha mindenki hideg sört kapna, aki összeszedi a szemetet a környezetében, akkor az egész bolygót meg lehetne tisztítani? Mindenesetre egy próbát megérne a dolog.

lead kép:people.com

tengerszemétkörnyezetcsikkembercigi