Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

A cigaretta a növényeket is tönkre teszi!

Zöld zóna
2019. július 25. 08:00
null

A dohányzás ártalmairól talán senkit nem kell már meggyőzni. Ez a szokás régebben sikk volt, ma már a lehető legnagyobb tiltásokkal, adókkal próbálják jelentősen visszaszorítani a dohányos embereket, hiszen megbetegedéseik, melyek a cigarettáhozköthetőek, komolyterheketjelentenek az egészségbiztosításnak.

Nem csak a tüdőnek rossz

Annak elmagyarázása, hogy milyen ártalmas a szervezetre nézve a dohányzás, maradjon az egészségügyi szakemberek dolga. A cigaretta ezen kívül már problémás tulajdonságokkal is rendelkezik. Mára a filteres cigaretta az elterjedt, még abban az esetben is, ha valaki sodorjaőket. Ez jó, hiszen a filterben lévő aktív szén valamelyest mérsékli a tüdőbe jutó káros anyagokat, másrészt azonban sokan nem tudják erről a kis kiegészítőről, hogy bizony műanyag. Ennek megfelelően alebomlásiideje is nagyon hosszú.

kép:xl102richmond.radio.com

Sokan, miután elszívták a cigarettájukat, egyszerűen eldobják a csikket, hiszen az csak papír, dohány - mi ugye egy növény - és némi szén. Ez azonban nem igaz, és az eldobált csikkek évekig is szennyezik a környezetet - arról nem is beszélve, hogy mennyi vizet mérgeznek meg, ha azzal is érintkeznek.

Erősebb hatás, mint hittük

Tudjuk – hiszen látjuk, hogy mennyi csikk van szerteszét akörnyezetünkben. Ma már azt is tudjuk, hogy a műanyagtartalom kifejezetten problémás. Ám ezek a filterekbioműanyagbólkészülnek, ami azért egy fokkal mégiscsak jobb. Leszámítva azt, hogy igen sok kémiai anyagot adagolnak hozzájuk, hogy hajlékonyak legyenek, illetve más tulajdonságokat is képesek legyenek felvenni.

DanielleGreenbiológus és csapata azt vizsgálta, vajon a csikkek milyen hatással vannak a növényekre. Mivel tudjuk, hogy nem csak természetes anyagok vannak benne, így az is tény, hogy nem a legjobb ötlet eldobálni a csikket. De egészen eddig azthittük, csupán arról van szó, hogy ronda.

kép:verywellmind.com

Sajnos azonban kiderült, hogy abioműanyaghozadott kémiai anyagok kedvezőtlenül hatnak a növényekre. Egyrészt 27%-kal csökkentette a vizsgált növény, a lóhere kicsírázási esélyét, 28%-kal pedig a szárhosszát. De hasonló eredményeket produkált a fű is. És sajnos az is tény, hogy a városi környezetben egyetlen négyzetméteren akár 128 csikk is lehet. A cigaretta elleni küzdelem most már tehát nem csak az orvosoknak, hanem a környezetvédőknek is szívügye lett, hiszen a növények károsításával még a klímaváltozásba is beleszólnak a csikkek, hatásuk ugyanis nem csak a fűfélékre van. Ráadásul a tanulmány nem is teljes körű, további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy megállapítsák, mekkora rombolást visz véghez a csikk a környezetben.

lead kép:nzherald.co.nz

csikknövényemberártalomméregcigaretta