Június 19. Szerda, Gyárfás

Tojásban tárolt energia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az energia előállítása csak az első lépés, azt tárolni is kell valahogyan. Hiszen ez az igazi kihívása a megújuló forrásoknak: tiszta energia, állandóan elérhető formában.

Tárolás

Ez a kihívás nem is olyan kicsi. Nem azzal van a baj, hogy ne létezne megfelelő technológia a tárolásra. A gond azzal van, hogy a környezetregyakorolthatása hatalmas, ráadásul nagyon drága. A jelenleg energiatárolásra használt anyagok zöme kifejezetten drága, és a hatásfokuk sem a legjobb. Mindemellett azzal is számolni kell, hogy energiatárolási képességüket egy bizonyos feltöltés és lemerítési szám után elvesztik. Vagyis mindegy, mennyi akkumulátort gyártunk, rengeteg veszélyes hulladék keletkezik.

kép: eni.com

A megoldás két formában lehetséges. Az egyik az, hogy sikerül felfedezni azt az anyagot, mely képes az energia tárolására úgy, hogy sohasem csökken jelentősen a kapacitása, vagyis örök életű. De sajnos ez gazdaságilag nem igazán kifizetődő lehetőség,vagyisha létezik is ilyen anyag, azt nem igazán fogják keresni, hiszen így minden akkumulátort csak egyszer lehetne eladni.

A másik lehetőség azonban sokkal életképesebb. Ekkor az energia tárolására használt anyagok természetesek, vagyis mindenféle gond nélkül lebomlanak a természetben - rövid időn belül - mikor márelhasználódtak. Így pedig használatuk körforgásos alapon is megvalósítható, fenntartható.Tojásban az erő


MaximilianFichtner, azulmiHelmholtz Intézetben (HIU) dolgozó professzor többkollégájasegítségével rájött, hogy bizony az energia tárolására tökéletesen alkalmas a tojás. Pontosabban atojáshéj, és az is azért, mert nagyon magas a kalcium-karbonát tartalma, vagyis igen olcsón lehet belőle lítiumos kondenzátort készíteni. Ráadásul nem csak olcsó, hanem tartós is lehet az új anyag, mivel 1000 feltöltés és lemerítés alakalmával is 925-os kapacitást mutatott.

kép:femina.in

A szakemberek feladata a jövőben, hogy javítsák az anyag vezetőképességét, valamint pontosan feltérképezzék a zúzotttojáshéjbólelőállított új energiatároló fizikai és elektrokémiai viselkedését. A professzor arra is rámutatott, hogy újabb példáját láthatjuk annak, hogy a természetes anyagok jó alapot biztosítanak az elektrokémiai tároláshoz, vagyis nem mindig a legújabb,high-techmegoldások a legsikeresebbek, van, hogy érdemes visszatérni az alapokhoz.

lead kép:washingtonpost.com