Május 21. Kedd, Konstantin

Klímaváltozás = gazdasági hanyatlás? Koránt sem!

Zöld zóna
2019. június 27. 16:00
null

Hogy pontosan mi a baj a klímaváltozás elleni harccal? Az, hogy drága. Sajnos ez tény, és az emberi természet törvényei szerint sokkal jobban szeretünk a rövidtávú kényelmünk érdekében tenni, mint vállalni a kellemetlenségeket egy hosszabb távú cél érdekében. De azért ezt nem mindenki látja így.

Gazdaság

Sajnos a sok szakember hangoztatja, hogy a klímakatasztrófa elkerülhetetlen. Ennek oka pedig nem az, hogy nem akarunk tenni ellene, hanem az, hogy nincsen meg hozzá a kellő felkészültségünk, sem anyagilag, sem technológiailag. Így tehát igazából azt mondják, már mindegy, inkább használjuk ki azt, amink van.

kép:foodsafetynews.comm

Ezzel csak az a baj, hogy így a katasztrófa még jobban elmélyül, és nem áll meg a még talán elfogadható, 2°C-os mértékben, hanem tovább gyűrűzik, és elérheti az 5-7°C is (ez pedig már a civilizáció pusztulásának lehetőségét is magában hordozza). De vajon igazuk van? Valóban tehetetlenek vagyunk?

Ellenvélemény

Nem, legalábbis a Nobel-díjas közgazdász JosephStiglitzszerint. A szakember elmondta, hogy téves az az elképzelés, miszerint nem rendelkezünk megfelelő eszközökkel, de legfőképpen téves az, hogy a klímakatasztrófa elleni védekezés a jólét csökkenésével járna. Tény, hogy ez nagyon fontos szempont, hiszen ezek a rövid távú célok, melyeket nagyon nehezen lehetne megtagadni. A közgazdász szerint azonban a “GreenNewDeal” nem, hogy rombolóan hatna a jólétre, hanem még gazdasági fellendüléssel is járna.

kép:bhiwanionline.in

Nem tagadja, hogy alapvetőváltozásokkalkell bevezetni hozzá, de szerinte hasonlóan működik majd a rendszer, mint anno, amikor a számítógépek jelentek meg a világon. Akkor is hatalmas változásokkal járt az új rendszer elfogadása, ám rövid és hosszútávon egyaránt kifizetődő volt a váltás. Jelen esetben pedig nem csak a megtérülés, hanem az életben maradás is tét, vagyis a váltás elkerülhetetlen.

Hogy hol van a fék? Egyértelműen a politikában, mivel gazdaságilag és technológiailag is érettek vagyunk egy ilyen változáshoz, politikailag azonban nem. Jelenleg is több olyan jelentős vezető van a világon, akik nem a globális fejlődési irányoknak megfelelően gondolkodnak, amivel nem csak a rendszert hátráltatják, hanem az átállást is késleltetik, amit azonban nem engedhet meg magának az emberiség.

lead kép:mediamatters.org

pénzklímaembergazdaságjólétélet