Június 24. Hétfő, Iván

Hawaii betiltaná a naptejek használatát a korallok védelmében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A korallok védelme a világon mindenhol elsődleges jelentőségű feladat. Sajnos napjainkra már a legészakibb területek koralljai is fehéredni kezdtek, és az utóbbi 40 évben a Karib – térségkoralljainak80%-a pusztult el!

Miért olyan nagy a baj?

A korallok olyan állatok, melyek a partközeli részeken, az aljzaton találhatóak. Telepeket hoznak létre, és táplálékukat – a szerves részecskéket – a vízből szűrik ki. Léteznekfotoszintetizálófajok is, ám még ezek is táplálkoznak a planktoni részecskékkel.

kép:theflightdeal.com

Szerepük nagyon fontos, mivel hatalmas számú állatnak biztosítanakélőhelyet, a tenger egyik legfajgazdagabb részét létrehozva. A korallok ezenfelül gazdasági jelentőséggel is bírnak, mivel a halászatban, a turizmusban, és a munkahelyekbiztosításábanszerepük van – méghozzá nem is kicsi.

Ezek az állatok azonban igen érzékeny lények. A klímaváltozás a szervezetükben fehéredést okoz,melyha tartósan jelen van, akkor az állat pusztulását okozza. Emellett jelentősproblémaa kémiai anyagok jelentette terhelés, melyekre a korallok szintén rosszul reagálnak.

A turizmusis hibás

Aturistákis hatalmas mennyiségben juttatnak kémiai anyagokat a vízbe. Még akkor is, ha különösen figyelnek arra, hogy ne szemeteljenek, hiszen a testüket a napon folyamatosan ilyen anyagokkal kenik. Igen, a naptejekről és napolajokról van szó, amik bizony tele vannak a tengeri élővilágra káros vegyszerekkel.

kép:finder.com.au

Hawaii, hogy megóvhassa az egyébként is hatalmas károkat szenvedett koralltelepeit azt tervezi, hogy betiltja ezeknek a szereknek a használatát a partjainál. Ez ugyan drasztikus lépés, de érthető. A szakemberek ugyanis kimutatták, hogy a napvédők miatt a tengervízben jelen lévő káros anyagok mennyisége 30-szorosa a megengedett határértéknek.

Bár tény, hogy a bőrnek szüksége van a védelemre, hiszen hiányában könnyenmelanómávalnézhetünk szembe, a hawaii Föld – és Természeti Erőforrások Osztályának kutatói nem tévednek, így lépni kell. A tiltás azokat a készítményeket érinti, melyekoxibenzontés/vagyoktinoxátottartalmaznak.

Talán a legjobb megoldás az lenne, ha természetes anyagokból készítenénk el ezeket a krémeket – amikhez sok receptet találhatunk a neten -, így a környezetkárosító hatás kikerülhető lenne.

lead kép:afar.com