Április 24. Szerda, György

Ha diák vagy, ültess fát!

Zöld zóna
2019. június 01. 11:00
null

A klímaváltozás elleni küzdelem egy dolog, de nem szabad rá kizárólag harcként gondolni. Hogy miért nem? Mert a harcoknak egyszer vége szakad, amikor mindenki megnyugszik, minden visszatér az eredeti kerékvágásba, majd újabb harcra kerül sor.

Szemléletváltás

Egyre több helyen ismerik fel, hogy nem elég azt szorgalmazni, hogy a mostani emberek – mindenkit ideértve - tegyenek valamit a klímaváltozás ellen, hanem arra kell eleve nevelni a fiatal generációkat, hogy ne kövessék el újra azokat a hibákat, amik minket idáig juttattak. Vagyis a klímaváltozás elkerülése, a bolygó megmentése kétségtelenül a tanulásban rejlik.

kép:ksltv.com

A Fülöp-Szigeteken ezt tudják, így törvénybe foglaltak egy igen hatékony kezdeményezést, mely mindenkitől csak egy kicsit vár el, de összességében hatalmas lépést jelent mind az országnak, mint az egész Földnek.

A törvény kimondja: minden diák - vagyis lehet általános iskolás, gimnazista vagy akár egyetemista - tanulmányai végeztével tíz facsemetét kell, hogy ültessen.

Eredményes lehet?

A kérdés persze most is adott: valódi eredményeket lehet ezzel elérni, vagy csak egy hangzatos politikai taktika, melyet az ellenzék vezetője kezdeményezett. Nos, a számok nem igazán hazudnak, így érdemes azokra támaszkodni. A Fülöp- Szigeteken ebben az évben 12 millió általánosiskolás, 5millió középiskolás és 500 000 egyetemista végzi el a tanulmányait. Vagyis 17.5 millió fiatal ültet fejenként 10 fát, ami barátok közt is 175 millió facsemete évente. Ennél pedig lehet tovább is tekinteni, hiszen tudjuk, hogy nagyjából 10 évünk van cselekedni. Ez csak a Fülöp-szigeteken ennyi idő alatt majdnem 2 milliárd fát jelent, ami már komoly mennyiség. Ha a kezdeményezés sikeres, és más országok is hasonló dolgokkal próbálkoznak, akkor elképzelhető, hogy lesz elég idő ahhoz, hogy egy egész generáció felnőjön úgy, hogy közben évente ültetik a fákat, mely ebben az esetben egy emberöltő alatt 525 milliárd fát eredményez.

kép:earthday.org

Lesz elég idő?

A klímaváltozás megállításában sok új fegyvert rántott elő a tudomány. Az elektromos autókat, a tiszta energia termelését, az alternatív tömegközlekedést, és még rengeteg hasonlóan eredményes ötletet. Azonban ezek együtt sem közelítik meg azt a hatást, amit faültetéssel lehet elérni.

A Földön nagyjából 3 ezermilliárd fa él. Ha sikerül 1 ezermilliárddal gyarapítani a számukat - és ez a gyarapodás nem áll le -, akkor a klímaváltozás hatásit ki lehet küszöbölni, ha pedig tovább ültetünk, akkor az energiaéhségünk kielégítése sem lesz már lehetetlen feladat, arról nem is beszélve, hogy gyermekeink nem csak állatkertben találkozhatnak majd más élőlényekkel.

lead kép:worldlandtrust.org

klímaFölddiákoktatásfaember