Június 21. Péntek, Alajos

Fenntartható ruhatárat minden szekrénybe!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A fenntartható fejlődés, és a Föld ökoszisztémájának megóvása, helyreállítása nem csak egyes területeket, városokat sarkall arra, hogy zöldebbek legyenek, hanem egész iparágakat is!ezekközött pedig az, ami talán a leginkább érinti a hétköznapi embereket nem más, mint a divat.

Nagy üzlet, sok pénz

Bizony, a divat hatalmas üzlet, sok milliárd dolláros összegekkel, és rengeteg munkahellyel.Demint nagyon sok iparág, erre is igaz, hogy nem éppen zöld. A ruhaanyagok előállítása is hatalmas terhelést ró a környezetre, hiszen vegyszereket használnak hozzájuk, valamint az előállításuk jelentős mennyiségű széndioxid kibocsátással jár.

kép:urbansprout.co.za

Emellett azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a ruhákat nem csak előállítani kell, hanem mosni, szárítani, vasalni, és tartósságuktól függően pótolni is. ez pedig összességében már jelentős környezeti terhelést vált ki, nem csoda, ha az iparágat szeretnék zöldíteni. Szerencsére ez az igény nem csak a természetvédőkben merül fel, a társadalom is egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a fogyasztási cikkei megfelelő forrásból, környezetbarát,ökotudatosvállalatoktól kerüljenek ki.

Amit a vásárló akar

Ha a vásárló zöldítést akar, akkor azért a vállalatok meg is teszik, amit tudnak, hiszen aprofitjukmúlik a dolgon. Most pedig a Cambridge Egyetem kutatócsoportja áll egy igen nagyerejűáttörési lehetőség előtt, ami forradalmasíthatja a ruhaipart.

Újrahasznosított rostok segítségével egy teljesen természetes, a pókfonalat utánzó anyagot próbálnak létrehozni. Ahhoz, hogy a nyolclábú lény fonalát leutánozzák a szálnak 98%-ban vízből kell állnia, a maradék pedig a divatipar esetébenszilícium-dioxid és cellulóz lesz. Ez a szál pedig elkészítésében nem csak olcsóbb, hanem jóval környezettudatosabb is, mint az eddigiek. Ennek okai könnyenérthetőek: mindenekelőtt az, hogy újrahasznosított rostokból készül. Megalkotásához nincs szükség sem vegyszerekre, sem pedig magas hőfokra, ráadásul könnyen tisztítható alacsony hőfokon is.Ez pedig egy fontos részlet.

kép:factory45.co

A ruhák mosásánál az alacsony hőfok ugyanis ma mártrendnekszámít, vagyis igyekszünk energiatakarékosan mosni. Ez az igyekezet pedig kifizetődő, hiszen a rezsiszámla alacsonyabb lesz, arról már nem is beszélve, hogyglobálisszinten a 60°C helyett a 40°C előnyben részesítése 700 000 tonna széndioxid kibocsátás megspórolását jelenti. A klímaváltozás elleni küzdelembe tehát jó eséllyel a ruhaipar is bekapcsolódhat úgy, hogy az nekünk, vásárlóknak, a vállalatoknak, de még a Földnek is megéri, jól jár vele.

lead kép:news.janegoodall.org