Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Éljen a komposztálható műanyag!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Elképzelte már a jövőt, amikor a műanyag zacskók nem a tengerekbenlandolnak, állatok millióit megölve és szennyezve a vizeket, hanem egyszerűenkomposztálhatóak? Ha igen, akkor most mosolyoghat, mert ez nincs is olyan messze.

Magyar kezekben

A komlói Rák Antenna kft. Által vezetettkonzorcium kutatásfejlesztésbe kezdett. A részben Uniós forrásból létrejött projekt célja, hogy ipari felhasználhatóságot javítsanak olyan műanyagok esetében, melyek képesek tökéletesen lebomlani az ipari komposztálóban.

kép:zoldbolt.hu

Érthetőbben ez azt jelenti, hogy az úgynevezettbioműanyagipari felhasználását szeretnék elősegíteni. Az ilyen műanyagok sajátossága, hogy ipari komposztálóban, 80%-ospáratartalom és 46-60°C között egyetlen hónap alatt tökéletesen lebomlanak. A gond velük az, hogy a kristályosodásuk nem megfelelő, így az ipari felhasználás nehézkes és költséges is.

Miért jó, ha lebomlik?

Ha az olyan eszközöket, melyeket ritkán, vagy csak egyetlen alkalommal használunk, ilyen műanyagokból készítenék, akkor a környezetszennyezés jelentősen csökkenthető lenne. Persze ez több komponensű dolog. A kis műanyag,igazából semmire sem alkalmas zacskók helyett, melyekbe a gyümölcsöt, zöldséget szedjük, használhatnák újrahasznosított papírzacskót is. Sőt, a legjobb az lenne, ha egyenesen tehetnénk a vászonzacskóinkba, hogy hazavihessük.

Ez azonban nehezen kivitelezhető, ennél gazdaságilag jobb megoldást jelentene abioműanyag.Ez nem csak egyfajta anyagot jelent, hanem egy gyűjtőnév, mely a PLA, vagyis apolitejsavalapú műanyagokra vonatkozik.

kép:bbc.com

Hosszú az út

Bár tény, hogy a PLA műanyagokkal a környezetre gyakorolt hatás a szemetelés szempontjából csökkenthető, de az ilyen anyagok tulajdonságai azért nem egyeznek meg teljesen a megszokott műanyagokéval. A hőállóságuk, ahabosíthatóságuk, az ütésállóságuk és még pár dolog elmarad az ipari követelményektől, így akonzorciumezek fejlesztését tűzte ki elsődleges céljának. Mindemellett olyan eszközöket is szeretnének létrehozni, melyekkel abioműanyagokfröccsöntése egyszerűbb és gazdaságosabb, vagyis gazdaságilag is megéri velük foglalkozni a jövőben.

Innen remélhetőleg már csak egy ugrás az a lehetőség, vagy inkább utópia, hogy az emberiség olyan műanyagokat használjon, melyek tökéletesen lebomlanak, és nem terhelik a környezetet,évezredekremegbújva a tengerekben, a homokban, vagy éppen az erdőkben.

lead kép:rd.com