Május 5. Vasárnap, Györgyi

Ehető evőeszköz az eldobható helyett

Zöld zóna
2019. június 09. 13:00
null

A műanyag szennyezésre a válasz nem lehet más, mint a műanyagok kivezetése, hiszen a hagyományosan használtak közül sok egyáltalán nem, vagy csak évezredek alatt bomlanak le. De a kivezetés mellett valamivel helyettesíteni is kell ezeket az anyagokat, mert megszoktuk használatukat, és sokszor nem is igazán tudjuk elképzelni nélkülük a mindennapjainkat.

Betiltás

AzEumár lépett, és minden tagállam számára kötelezővé tette az egyszer használatos műanyagok egy részének betiltását. Ezek között szerepelnek az evőeszközök is, melyeket egyébként sem igazán lehetrendeltetésszerűenhasználni. Mégis szeretjük őket, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy higiénikusak, és előttünk senki nem használta őket. Bár a normál evőeszközöket el is lehet mosni, sokakat mégis megnyugtat, hogy csomagolva kapják a kanalat, villát, amitelőttükmég senki nem használt.

kép:worldatlas.com

Hogy mekkora gond a műanyag evőeszköz? Nagy, hiszen csak az USA területén évente 40 milliárd darab kerül belőlük a szemetesbe, onnan pedig nagy eséllyel a környezetbe, ahol évszázadokig, évezredekig megmarad, ha csak nem eszi meg egy állat, és belepusztul.

A kiváltása ezeknek az eszközöknek sokak fantáziáját megmozgatta, vagyis sok elképzelés született az alternatív evőeszközökre. Köztük az egyik legígéretesebb az ehető, lebomló verzió, mely Indiából indulhat igazi hódító útjára.

Enni vele, majd megenni

Persze léteznek nem műanyag, eldobható evőeszközök, bambuszból vagy fából, de ezekkel szemben eggyel növeli a tétet az a készlet, mely ehető is. Ráadásul tisztán növényi eredetű, készülhet kölesből, rizsből, vagy akár búzából is. Nem tartalmaz sem adalékanyagot, sem pedig tartósítószert. Azt sajnos nem lehet tudni, hogy hogyan reagál a kanál, ha a levesben felejtjük, mielőtt tálalnánk, vagyéppen,ha sokáig eszünk, de nem valószínű, hogy gond lenne vele.

kép:worldatlas.com

Az ehető, vagy biológiailag lebomló műanyag helyettesítőkkel rendszerint az eltarthatóság a gond. Szép és jó, hogy a kanál 4-5 nap alatt teljesen lebomlik, de semmit nem ér, ha csak 3 napig tárolható, hiszen így esélytelen nagyobb mennyiséggel kereskedni. Ebben az esetben azonban ezzel sem lesz gond, mivel amíg a csomagolás nincsen megbontva, akkor akár 3 évig is lehet őket tárolni.

Sajnos arról sem szól a fáma, hogy milyen csomagolásban vannak, és hányasával, hiszen ez sem mindegy. Remélhetőleg nem műanyagban tárolják őket, bár a minőségmegőrzéshez szinte biztos, hogy légmentesen kell zárni az evőeszközöket, ez pedig jellemzően csak olyan anyagokkal oldható meg, melyek csak nehezen bomlanak le, vagyis azújrahasznosításukrólis gondoskodni kell. Mindenesetre ez már egy hatalmas előrelépés lehet a fenntarthatóság felé.

lead kép:kickstarter.com

műanyagszemétenniFöldemberétel