Június 16. Vasárnap, Jusztin

Csomagolás egy kicsit másképp

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nagy erőkkel keressük a műanyagok alternatíváját, hiszen tudjuk, olyan globális katasztrófa felé sodornak minket, amit meg kell állítanunk. A klímaváltozás egyik fő mozgatója a hulladék, de komoly hatással van a biodiverzitás eltűnésére is, vagyis mindenképpen tenni kell valamit ellene.

Nem is olyan könnyű

Az évtizedek alatt a műanyag erőteljesen beépült a mindennapjainkba. Azok, akik igyekeznek műanyagmentesen élni, ezt nagyon jól tudják, érzik. Vannak dolgok, melyet mindannyian megtehetünk, igaz, kis kellemetlenséggel, kényelmetlenséggel járnak.

A gyümölcsöket, zöldségeket nem kell nejlonzacskóba szedni, csak egyszer kell beszerezni vászontáskát hozzá. A hentesnél a húst is kérhetjük ételhordóba, ami akár lehet üveg is, hiszen ilyen is van a boltok polcain. De itt nagyjából meg is állt a dolog.

kép:insideretail.hk

Ha csak nincs a környékünkön csomagolásmentes bolt, akkor bizony gondban leszünk. Persze, szívesen lemondunk a palackos vízről - mivel nem sok értelme van -, és az üdítőkről is, de mi a helyzet az olajjal, a tejföllel, a tésztával - hogy anasikrólmár ne is beszéljünk? Hogyan kerülhető ki, hogy az ember éventekilószámvegye a műanyagot, melyet ugyan igyekszik szelektíven gyűjteni, de ez igazán nem megoldás.

Csere

A megoldás ebben az esetben nem csak rajtunk múlik. Bár tény, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet a műanyagmentességért, a kikerülhetetlen csomagolásokat ipari szinten kell valahogy helyettesíteni. Most erre született egy olyan megoldás, ami nem csak környezetbarát, hanem profit szempontjából is megállja a helyét, ráadásul beilleszthető a körforgásos gazdaságba.

kép:en.cand.com.vn

Ez az anyag abiocellulóz, melyet JoshBritokörnyezetvédelmi szakmérnök alkotott meg,RozaJanuszeredeti ötletét kicsit tovább gondolva. Az anyag létrehozásához mezőgazdasági hulladékra van szükség (gabonaszárak, eladatlan zöldség, gyümölcs, …), melyet baktériumoksegítségévelfermentálnak, vagyis tulajdonképpen erjesztenek. EhhezKombuchatea, cukor és más szerves anyagok hozzáadása szükséges, majd a mikroorganizmusok nagyjából két hét alatt előállítják abiocellulózt. Ezután az anyag fél évig gond nélkül használható, és kifejezetten erős.

A felhasználási idő után - mivel 100%-ban természetes anyag - egyszerűen lebomlik, komposztálható a kerti hulladékkal, vagyis visszatér a természetbe. Abiocellulózelsősorban az élelmiszerek csomagolására, frissen tartására alkalmas. Reméljük, elterjed - kötelező jelleggel – mely esetben már “csak” az életünk többi szegmensében kell száműzni a műanyagokat, ami szintén hatalmas kihívás lesz.

lead kép:massey.ac.nz