Június 14. Péntek, Vazul

Valóban az atomenergia a legjobb megoldás?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az energia az élet, még akkor is, ha azt az ember állítja elő. Mindenhez energiára van szükségünk, a közlekedéstől kezdve az élelmezésen keresztül egészen a munkáig, mindenhez.

Kell, de mindenáron?

Az energia fontosságát senki nem kérdőjelezi meg, de az már egészen más kérdés, hogy mennyit vagyunk hajlandóak fizetni ezért. Ráadásul ebben az esetben nem csak a pénzről van szó!

Fukusima kapcsán az egész emberiség bizalma megrendült az atomenergiában, sokan egész egyszerűen az emberiség öngyilkosságának válik azt. Bár tény, hogy az atomenergia olcsó, és nagyon sokáig jól kihasználható forrás, azzal is számolni kell, hogy elképesztő veszélyeket rejt magában.

Nem szabad mumusként tekinteni erre a lehetőségre, hiszen ez is a környezettudatos energiatermelés egy lépcsője, és már sokkal jobb, mint a széntüzelés. Igaz, ha a szénerőműben robbanás van, az szerencsés esetben csak anyagi kárt jelent, amit néhány hét – hónap alatt rendbe is lehet hozni. Ezzel szemben az atomreaktorban bekövetkezett robbanás következményei sokkal súlyosabbak. Ezt tapasztalhattuk Csernobil, majd Fukusima példáján is.

kép:phys.org

Kármentés

A tudósok és szakemberek a fukusimai erőmű romjai közé robotokat juttattak be, hogy felmérjék, milyen intézkedésekre lesz szükség a takarításhoz, és a romok elbontásához. A robotok kameráinak felvételei alapján az egyik fűtőelem megolvadhatott, ami bizony az előzetes terveknek is a nyakát szegte.

Most, az új információk birtokában, a szakemberek azt jósolják, hogy a romok eltakarítása és a terület megtisztítása minimum 40 évet vesz majd igénybe, a dollármilliárdokról már nem is beszélve. A fél emberöltőnyi időt figyelembe véve pedig egyáltalán nem meglepő, hogy Japán leszereli minden atomreaktorát, és teljesen át kíván térni a megújuló források használatára.

Ingadozó áram ellen

A megújuló források nem csak biztonságosak, hanem technikailag ingyenesek is, „csak” a kitermelésük kerül pénzbe. Ez az összeg azonban lényegesen alacsonyabb, mint más energiahordozók esetében, arról már nem is beszélve, hogy így károsanyag kibocsátás nullára csökkenthető, ha a kitermelést nézzük, és már ez is hatalmas lépés.

kép:solar-estimate.org

A gond az energia tárolásával volt eddig, hiszen – a régi rendszerrel ellentétben – a megújulóknál a termelés nem folyamatos. Cserébe azonban rövid idő alatt sokkal nagyobb mennyiséget is ki lehet termelni, már csak a tárolást kell valahogyan megoldani. Erre azonban mind az ABB, mind a Tesla, illetve sok hasonló nagyvállalat keresi a megoldást, ráadásul hatalmas sikerekkel. Az akkumulátor technológia fejlődésével az energiatárolás megoldhatóvá válik, méghozzá olyan mértékben, hogy az tökéletesen kiegyenlítse az igényeket, így pedig az atom, a szén és más, fosszilis energiahordozók kiaknázása feleslegessé válik. A kérdés csak az, hogy gazdaságilag mikor érkeznek el az egyes országok arra a pontra, hogy ez már nekik is megérje.

lead kép:futurism.com