Április 14. Vasárnap, Tibor

Új, valóban természetes és fenntartható szívószál a láthatáron!

Zöld zóna
2019. május 17. 12:00
null

A műanyag problémája azóta kíséri az emberiséget, mióta csak megalkottuk ezt az anyagot. Első körben nagyon jónak tűnt, hogy olyan tartós, de aztán rá kellett jönni, hogy ennek ára van. Mivel a műanyag nem bomlik le, vagy csak 1000 év alatt, ami nem éppen jó dolog.

Használjuk, de csak egyszer

Különösen nagy gondot okoznak azok a termékek, melyeket csak egyetlen egyszer használunk, majd eldobunk. Ez alapvetően hibás gyakorlat, de ha még azzal is számolunk, hogy olyan anyagot hajigálunk a szemétbe, mely egyszerűen nem bomlik le, akkor látható, hogy a szívószálak, fültisztítók, vékonykazacskóktonnaszám árasztják el a szemétlerakókat. Ez azonban még a kisebbik gond lenne, a baj azzal van, hogy ez a szemét nem kerül feldolgozásra. És mivel a hely fogy, így nemes egyszerűséggel a tengerben köt ki a hulladék. Itt pedig ökológiai katasztrófát okoz, állatok millióinak halálát váltja ki, ráadásul beszennyez mindet, még az élelmiszereket is, vagyis közvetve saját magunkat mérgezzük.

kép:nextshark.com

Mindezt átlag 6 másodpercnyi használatért, nem többért.

Alternatívák

A jó hír, hogy a gondot ma már nem csak felismerték, hanem határokat is próbálnak neki szabni, politikai szinten is. Vagyis az egyszer használatos műanyagok betiltása lassan bár, de folyamatosan zajlik, így van némi remény arra, hogy előbb vagy utóbb a tengerek is újra tiszták lehetnek - leszámítva persze amikroműanyagokjelentette problémát.

A fültisztító pálcák helyett bármit is kitalálni igazából nem is kell, hiszen a föl-orr-gégészek kézzel lábbal tiltakoznak a használatuk ellen, amikor pedig valami másra alkalmazzuk őket, azt meg lehet oldani más eszközzel is.

A szívószál már más tészta, hiszen higiéniai szerepe is van, így nem kell aszánkhozvenni a poharat. Csak az USA területén 500 millió szívószálat használnak el naponta. Így pedig érzékelhető az a brutális szennyezés, mely a kis kiegészítők miatt jelentkezik.

kép:nextshark.com

Kiváltásukra több alternatíva is született, de tömeges felhasználásuk valahogy nem működik, mertdrágák,vagy körülményes a gyártásuk. Most azonban Vietnam területéről jelentkezhet a megoldás avadfűképében. Itt ugyanis tömegesen él egy faja ennek a növénynek, melynek szára üreges, vagyis tökéletesen alkalmas szívószálnak. Meg is kezdték a gyűjtést, tisztítást, és mivel igazán nem igényel sok ráfordítást, a tömegtermelés előtt is nyitott a lehetőség.

Ráadásul tartós is. Ha szárítás nélkül akarjuk felhasználni, akkor hűtve két hátig tárolható, ha a szárított verziót nézzük, akkor a polcon is eláll hat hónapig, ez pedig már a vendéglátóiparnak is kecsegtető lehet. A gyártó egyelőre csakVitenambanforgalmaz, reméljük azonban ez változni fog. Egyetlen kérése van a termékkel kapcsolatban: használat után azt ne a kommunális hulladék közé, hanem a komposztra dobjuk, hiszen könnyen, gyorsan és környezetkárosítás nélkül bomlik le.

lead kép:e.vnexpress.net

műanyagtengerszeméttermészetemberszívószál