Június 19. Szerda, Gyárfás

Új köntösben éledhet újjá a Notre Dame!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Notre Dame pusztulását a világ minden táján döbbenten szemlélték az emberek. A torkok összeszorultak, hogy vajon marad-e megmenthető részlet az ikonikus 16. századi katedrálisból, vagy az egész az enyészeté lesz.

Szerencsénk volt, nem pusztult el minden, a székesegyház felújítására pedig hatalmas összeg gyűlt össze. A francia miniszterelnök kifejtette, örülne annak, ha a jelképnek számító épület nem csak újra önmaga lehetne, hanem alkalmazkodnak a kor jelentette kihívásokhoz is.

kép:news.sky.com

Építészeti kihívás

A székesegyház lángolása elpusztította a tetőszerkezetet, és a központi tornyot is, ám megkímélte azt a hatalmas mennyiségű méhet, mely a szerkezet második szintjén él – illetve élt, hiszen a felújításhoz szükség lesz a méhek ideiglenes áttelepítésére is.

Rengeteg tervezőiroda jelentkezett azért, hogy eredeti formájában helyreállíthassa a Notre Dame fényét, ám voltak olyanok is, akik egy kicsit tovább gondolták a lehetőségeket, és a kor kihívásaihoz igazítottan képzelik el a történelmi épület felújítását.

Zöldben

A Studio NAB egy francia székhelyi építészeti vállalkozás, mely egy igen érdekes tervvel állt elő. Az ő elképzelésükben a tetőszerkezet nem egészen úgy nézne ki, mint előtte. Minden formát és apró részletet visszaállítanának, ám maga a szerkezet nem fából, hanem aranyszínre festett acélból és üvegből készülne.

kép:inhabitat.com

Ez pedig helyet teremtene arra, hogy a tetőszerkezet alatt egy termő kertet hozzanak létre, így a Notre Dame a városi kertészet egyik oktatóterévé is előléphetne, a megtermelt élelmiszerrel pedig a város nincstelenjeinek életét lehetne megkönnyíteni.

Az ikonikus központi torony is üvegszerkezetben éledne újjá, méghozzá úgy, hogy helyet biztosítson az eddigi, és további méhek számára is. A kialakított kaptárrendszerből könnyen kinyerhető lenne a méz, ráadásul a város is jól járna, hiszen a kis beporzó rovarok száma is megemelkedhetne.

kép:inhabitat.com

Természetesen a megmentett faanyag sem kerülne a szemétbe. A tervezőiroda annak felhasználásával alakítaná ki a méhtorony belső szerkezetét, vagyis az eredeti anyagok is tovább élnének az új szerkezetben. Ezzel pedig a Notre Dame nem csak az elmúlt korok egyik mementója lehetne, hanem hidat képezne az emberiség jövőjét jelentő természetközeli, fenntartható megoldások irányába is, miközben turisztikai értékéből sem veszítene.

lead kép:inhabitat.com