Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Tornyokban a jövőnk - ilyen lesz a következő korok látképe?

Zöld zóna
2019. május 14. 16:00
null

A világ építészete erősen próbál a fenntartható struktúrák irányába elmozdulni. Ez rengeteg kezdeményezés is támogatja, többek közt az a verseny is, mely innovatív felhőkarcolók terveivel foglalkozik. AzeVoloMagazin versenyén olyan pályaművekkel lehetett indulni, melyeknél kritérium volt a fenntartható építészet, az ember és természet egységének szemlélete, és persze a felhőkarcoló struktúra.

A harmadik

Dobogós helyen végzett egy olyan felhőkarcoló terve, ami mintha egy városi állatkert lenne, vagy még inkább egytoronnyitermészet a városban. Lényegében a felhőkarcoló 5 szintje 5 különböző ökológiai rendszerből áll. Lentről felfelé: száraz, trópusi, mérsékelt, kontinentális végül pedig poláris. Az elképzelés nagyon mutatós, ám a megvalósítás valószínűleg elmarad, hiszen ehhez olyan szinten kellene lennie a természetvédelemnek, melyet esélyes, hogy sohasem fog elérni.

kép: inhabitat.com

A második

A dobogó második fokát egy olyan torony foglalja el, mely a légszennyezettség egyre nagyobb problémájára nyújt alternatív megoldást. A tervezőket KlaudiaGołaszewskatésMarekGrodzickitpedig Peking ihlette meg. Itt ugyanis, ahogyan a legtöbb metropoliszban, a levegő minősége mindent képzeletet alulmúl. Az emberek sokszorszájmasszkaltudnak csak közlekedni, hiszen a beszívott levegő mérgező anyagok tömegét ontja rájuk. Ennek megfelelően az ilyen helyeken az átlagéletkor is lecsökken.

A torony éppen ezért három modulból épül fel, melyek ismétlődnek. A torony a maga közel 800 méteres magasságával az örök város legmagasabb épülete lenne. A szintek pedig légtisztító, napenergia termelő, és egy úgynevezettGreen-Garden, mely igazából egy erdős, füves terület az épületbe integrálva. Mindez pedig egy központi kémény körül helyezkedik el.

kép:inhabitat.com

Az első

Az érdekes elképzelések közt volt egy, mely különösen elnyerte a zsűri tetszését. A torony egy hulladékgazdálkodó épület, melyben a különböző, szelektált hulladékok bomlásánál keletkező gázokat, például a metánt egy csőrendszer segítségével az aljára szivattyúzzák, ahol elégetik, így nyerve energiát.

Maga a torony kisséposzt-apokaliptikusjelleget mutat, ráadásul épp az ellenkezőjét teszi a hulladékgazdálkodással, mint eddig a gyakorlat volt: nem elrejti, hanem erőteljesen a központba helyezi. Ez az építmény is moduláris jellegű, vagyis nagyon jól alakítható, és az is igaz, hogy ezzel a rendszerrel a hulladék tárolása és bomlása jóval kisebb területen megy végbe, vagyis megnyílik az út például a városi kertészkedés előtt.

kép:inhabitat.com

lead kép:inhabitat.com

toronyversenyklímaemberépületváros