Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Természetes ellenséggel a méhek pusztítói ellen

null

A méhek problémáját sokan nem veszik komolyan, pedig kellene. Einstein is megmondta: ha a méhek kihalnak, az emberiség nagyon rövid időn belül követi majd őket!

Veszélyben a teljes populáció

A méhek igen érzékeny lények, ám jelenlétük az ökoszisztémában pótolhatatlan jelentőségű. Nélkülük ugyanis az emberiség is komoly bajba kerülhet. Ennek oka, hogy a mezőgazdaságban a méhek jelentős szerepet töltenek be. Hathatós munkájuk a beporzás terén lehetővé teszi, hogy olyan mértékű élelmiszer termelést folytassunk, mely képes eltartani az emberiséget. Ehhez azonban a méhekre szükség van, hiszen hatalmas munkájukat más rovarok nem, vagy csak részben képesek ellátni.

kép:theguardian.com

A méhek pusztulását több dolog is sietteti. Egyrészt a klímaváltozás jelentette kihívásokkal sajnos csak nehezen képesek felvenni a harcot. Emellett a növényvédő szerek alkalmazása is súlyos károkat mér a populációra. Groteszk, hogy éppen azokkal a szerekkel okozzuk a kárt, amikkel szeretnénk megóvni termékeinket a pusztulástól.

Az emberi tevékenység jelentette károk mellett a méheknek meg kell küzdeniük természetes ellenségeikkel is, melyek az utóbbi időben jelentősen elszaporodtak. A legnagyobb gondot egy atkafaj jelenti.

Élősködő okozza halálukat

Az ázsiai méhatka egy olyan élősködő, mely a fiatal rovarok vérét szívja. Igen szapora, és sajnos sok betegséget is terjeszt, így a fertőzött rovarok rendszerint belepusztulnak a legyengült szervezetüket támadó kórokba. A rovarölő szerekkel szemben is igen ellenálló fajról van szó, így tehát az ellenük való védekezés, hogy megóvhassuk a méhpopulációt, eddig elég meddőnek bizonyult.

Most azonban úgy tűnik, kezünkben van a megoldás. Ha egészen pontos akarok lenni, akkor eddig is a kezünkben volt, csupán nem nyitottuk ki jól a szemünket. A természet ugyanis egy igen finoman hangolt rendszer, ahol minden egyes tényezőnek létezik olyan ellenpólusa, mely képes kordában tartani azt.

kép:thebeecentre.org

Jelen esetben egy gombafajról van szó. A kérdéses gomba a Metarhizium anisopliae névre hallgat, és spórái az atkákat is megfertőzik, ezekre ugyanis nem immunisak a kis lények. A fertőzés pedig rájuk nézve halálos, míg a méhek számára semmilyen problémát nem jelent a gomba.

Ez azért még nem a megoldás

A gomba felfedezése, vagy inkább újra megtalálása hatalmas lépés a méhek megmentésének szempontjából, de azért nem végleges megoldás. Ezzel ugyan a természetes ellenségeik egyikét sikerült kiiktatni, de a legnagyobb pusztítót, az embert ezzel nem fékezhetjük meg. Aklímaváltozás elleni lépések, illetve a növényvédő szerek újragondolása nélkül a méhpopuláció csak nagyon alacsony számban tartható fenn, ami pedig komoly problémát jelent a nagyüzemi mezőgazdaság számára is.

lead kép:futurity.org