Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Öko-park épül New Yorkban a tengerszint emelkedés ellen

Zöld zóna
2019. május 09. 16:00
null

New York eddig sem arról volt híres, hogy semmi nem történik a környékén. Az ikonikus város szinte minden valamirevaló sorozatban megjelenik, filmek tömege játszódik itt, de kevesen tudják, hogy a klímaváltozás miatt komoly veszélynek van kitéve.

Süllyedőmetropolisz

Bizony, Trump elnök hiába tagadja a klímaváltozást, attól még az érinti az USA területét is, többek közt New Yorkot is. ha ugyanis nem teszünk semmit, akkor a tengerszint emelkedése a felhőkarcolók szigetét is elnyeli, és csak a hatalmas épületek elhagyott sziluettjei emlékeztetnek arra, hogy itt valaha kulturális és gazdasági központ volt.

kép:ny.curbed.com

Ezt azonban a városvezetés sem szeretné, élén Carlina Rivera polgármesterrel. Nem véletlen, hogy elkezdték megtenni azokat a lépéseket, melyekkel a már elkerülhetetlen tengerszint emelkedést kívánják kivédeni, és nem utolsó sorban a város ökológiai lábnyomát is csökkenteni szeretnék. A gigantikus beruházássorozat az East River Waterfront projekt nevet viseli, és egy többlépcsős folyamat, melynek során a teljes területet parkosítják, méghozzá nem is akárhogyan.

Fák mocsarak, hegyek

Ahhoz, hogy ne „csak” egy parkról legyen szó, mindenképpen különleges dolgokat kell készíteni, amikre szükség is van, hiszen a terület átalakítása nem csak a jó levegő és a kikapcsolódási lehetőség miatt szükséges. A cél az árvízvédelem, így a területen többek közt mocsaras rész, valamint dobos területek is kialakításra kerülnek.

A SHoP Architect gondozásában készülő Pier 35 öko-park lényege, hogy nem csak egy kikapcsolódást biztosító passzív rész, hanem egy élőhely helyreállítási projekt is, amivel hosszabb távon óriási értéket képvisel a park mind gazdasági, mind biológiai szempontból.

kép:sustainbydesign.wordpress.com

A területen többek közt az őshonos növények telepítése a cél, valamint hirdetendő az ottlétét egy 10 méter magas, 90 méteren húzódó nem egyenes felületű „tábla” létrehozása. Ez a felület lukacsos, hálószerű anyaggal fedett, amire szőlő futhat, így hatalmas zöldfelülettel lehet reklámozni a partszakaszt. A projekt azonban nem csak a víz felett, hanem a víz alatt is rejt lehetőségeket. A part mentén ugyanis olyan élőhelyet alakítanak ki, mely ideális a kagylók számára, amelyek megszűrik, tisztítják a vizet. Az öko-park 28000 négyzetméteren terül majd el, jelentősen befolyásolva ezzel New York látképét.

lead kép:ny.curbed.com

ökotengerklímanövényNYCemberzöld