Június 16. Vasárnap, Jusztin

Nevetségesen egyszerű módszer a tengerek tisztán tartására, ami olcsó is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A szemét és a víz nem jó barátok. Dollármilliárdokat költenek a kormányok arra, hogy megtisztítsák a vizeiket a hulladékoktól, melyek beléjük kerülnek. Sajnos azonban az erőfeszítéseik édeskevésnek bizonyulnak, hiszen akkora mennyiségű szeméttel kellene megbirkózni, mely egyszerűen lehetetlen. De mi a helyzet akkor, ha a problémát egy kicsit más oldalról közelítjük meg?

Texasteltüntetni

Sajnos a Csendes Óceánon lebegő szemétsziget Texasnál is nagyobb, ha belegondolunk, ennek eltakarítása nem igazán lehetséges. Az ok nem csak az, hogy nem vagyunk képesek a partra szállítani a szemetet, csak igen kis részletekben, ami üzemanyaghasználat szempontjából többet árt, mint használ. Ekkora szemétmennyiséget nem is tudunk kezelni, nincsen rá kapacitásunk, hogy feldolgozzuk, vagyis ehhez igen sok idő kellene. És az idő bizony nagy ellenség, hiszen a szennyezés folyamatos, minden egyes nap újabb és újabb tonnányi szemét kerül a vizeinkbe.

kép:goodnewsnetwork.org

Vagyis az alap megközelítés ebben az esetben nem fog működni. Ilyenkor nincs más lehetőségünk, mint például az életmódunkból adódó betegségek esetében. Kezelni lehet őket, gyógyítani rendszerint nem, vagyis egyetlen esélyünk a megelőzés. Ez bizony ebben az esetben is igaz, vagyis meg kell akadályozni, hogy a szemét a vízbe jusson.

Egyszerű, de nagyszerű

Ausztrália egyik települése,Kwinanais így gondolta ezt, de mivel nem volt sok pénzük a projektek támogatására, így egy elképesztően egyszerű, és kézenfekvő megoldást választottak. Úgy akadályozzák meg, hogy a szemét a tengerbe jusson, hogy azokra a csatorna kivezetőkre, melyek a tengerbe ömlene, hálókat szerelnek fel, vagyis fizikailag akadályozzák meg a szemét vízbe jutását. Ezeket a hálókat azután ürítik, és visszahelyezik őket, hogy tovább dolgozhassanak.

kép:surfertoday.com

A projekt 20 000 dollárból megvalósítható volt, a tartószerkezetekkel és az ürítéshez használt darukkal együtt. Jó hír az is, hogy egészen eddig, a 2018 óta két kivezetőn elhelyezett hálók a természetbe sem jutottak ki, nem szakadtak el, és nem okoztak károkat sem. Ellenben naponta 370 kilogramm hulladékot gyűjtenek össze, melyet kiemelés után válogatnak, komposztálnak,újrahasznosítanak, vagy amit nem lehet, azt a megfelelő eljárással megsemmisítik. A megoldás pofonegyszerű, nem drága, és így talán meg lehetne akadályozni, hogy a Texas méretű szemétsziget kontinensnyivé dagadjon.

lead kép:goodnewsnetwork.org