Május 25. Szombat, Orbán

Nem csak képletesen, hanem tényleg belefulladunk a műanyaghulladékba.

null

Szinte mindannyian örültünk, mikor kiderült, az EU fellép az egyszer használatos műanyagok ellen. Nincs több föltisztító pálca, nincs szívószál, nincs több zacskó. Aztán sorra olvashatjuk, hogy a nagy cégek is mind igyekeznek csökkenteni a műanyagok használatát. Ez nagyon jó, csakhogy kevés, mivel egy új kutatás rámutatott, erősen alábecsültük, mennyi műanyag is lehet az óceánokban.

Kis sziget, nagy gond

Ha gondolkodott már azon, milyen jó lenne egy igazi, trópusi paradicsomba utazni, akkor biztosan előkerült már a Kókusz - szigetek is, hiszen egyike a legcsendesebb, és leggyönyörűbb szigeteknek, Ausztráliához közel. Nos, ha a tervet elhatározás is követte, akkor most lépjen egyet hátra, mert sajnos a szigetek olyan mértékű műanyagszennyezettséggel néznek szembe, mint a világ csak kevés helye.

kép:cocoskeelingislands.com.au

Kutatók ki is értékelték a helyzetet, és sajnos az elkeserítő, a mindössze 14 négyzetkilométeres sziget partjain összesen 278 tonna, mintegy 414 millió darab műanyagszemetet számláltak meg, melynek jelentős része egyszer használatos. És ha most arra gondolna, hogy akkor irány egy másik sziget, akkor el kell keserítsük: a világon szinte minden szigeten hasonló a helyzet, Balitól a jeges-tenger szigeteiig.

Több, mint hinnénk

Az igazán elkeserítő az, hogy a kutatók rámutattak arra, hogy az egy dolog, hogy a parton látjuk a szemetet, és adott esetben teszünk is ellene. De ez csak a jéghegy csúcsa. Sajnos ugyanis a szemét egy jelentős részeeltemetődika homokban, mire mi egyáltalán felfedeznénk. ezzel pedig nem csak az a baj, hogy lényegesentöbb munka,és nagyobb anyagi befektetés valóban megtisztítani egy adott területet. Az igazi gond az, hogy az eddigi becslések, melyek a műanyagszemét mennyiségét próbálták megsaccolni a világ óceánjaiban és tengereiben csak azt a hulladékot vették alapul, melyet látunk.

kép:foxnews.com

Hogy pontosan mekkorát tévedhettek a tudósok, azt nehéz lenne megmondani, mindenesetre a tanulmány szerzői szerint megközelítőleg 5,25 ezermilliárd darab műanyaggal lehet számolni a tengerekben, és sajnos a szám nem csökken, hanem egyre gyarapszik, dacára a hathatósnak hitt intézkedéseknek. Vagyis,ha valóban azt szeretnénk, hogy a tengerek és óceánok tiszták,élhetőeklegyenek – mely a mi életünket is jelentősen befolyásolja - akkor bizony ennél sokkal erőteljesebben kell fellépnünk a műanyagok ellen. A megoldás ebben az esetben nem igazán lehet más, mint a műanyag - és nem csak az egyszer használatos verzió - teljes kiiktatása, minden egyes iparágból. Ez azonban egyelőre nem lehetséges, ám lépésenként megvalósítható, főleg a vásárlói nyomás hatására.

lead kép:northcountrypublicradio.org