Április 14. Vasárnap, Tibor

Milánóban öko-parkot alkotnak az elhagyott vonatállomásokból

Zöld zóna
2019. május 20. 16:00
null

A városok kisséátalakultak az utóbbi időkben. Az olyan eredetileg nagyon fontos területek, mint például itthon a Ganz gyárai mára elhagyatottá váltak, remek lehetőséget teremtve arra, hogy környezettudatosan lehessenújra gondolniőket. Milánóban legalábbis így látják, ezért két elhagyatottvasútállomástis átalakít a város, hogy élhetőbb lehessen az ottani élet.

Forgalomból kivonva

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok elhagyatott, használatok kívüli terület van egy városban. Gyártelepek, vasútállomások, befejezetlen projektek, melyek mind csak leromlanak, holott a terület csodálatosan kihasználható lenne.

kép:designboom.com

Ez történik most egy nagyszabású terv része ként Milánóban is. A város ugyanis erősen autóközpontú, ennek megfelelően levegője szennyezett, a környezet nem kifejezetten csábító. A két hatalmas terület átalakítása ezen fog változtatni, legalábbis a tervek szerint, melyeket a milánói székhelyűLaboratorioPermanentecég nyertes elképzelése tartalmaz.

Levegő és klíma

A területek elhelyezkedésüknek és nagyságuknak köszönhetően két külön teret fognak alkotni. Anagyobbik, mely a város hatásában áll, a forró szelek útjában,öko-parkká alakól át, a szerepe nem csak az emberek közérzetének javítása lesz, hanem az is, hogy a forró szeleket szűrve javítsa a város levegőjét. Ennek megfelelően rengeteg fát, bokrot terveznek a területre, de persze megtartják annak bejárhatóságát is, hiszen közösségi parkként is funkcionál majd.

kép:globalconstructionreview.com

A kisebb terület vizes résszé válik, ahol nem csak hűsölni lehet, hanem a párolgással a várost is hűtheti, amiben a beáramló szelek segítenek majd, a miket ugye az első, növényekkel fedett rész már megszűrt.

A projekt egy nagyobb volumenű átalakítássorozat része, melyet a városban kívánnak végrehajtani. Ahogyan a vezetés fogalmaz, ma már a városok számára az elsődleges érték nem a tégla, vagyis nem a terjeszkedés és az épületek fejlesztése, hanem a természet visszacsempészése abba a mesterséges környezetbe, amiből egyre több ember menekül. A városok ilyen irányú fejlesztésével elérhető, hogy csökkenjen a mentális betegségek száma, a depresszió és az elvándorlás, hiszen az embereknek egyre nagyobb az igénye a természetre, a zöld területekre, és az egészséges környezetre, melyet a mostani városok nem képesek biztosítani.

lead kép:designboom.com

vonatparkembervárosMilánózöld