Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Egyre kevesebb az ivóvíz, spórolni kell vele!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ivóvíz hiánya a klímaváltozással együtt járóprobléma, melyről sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig minket is érint, itt Európában, hiába hisszük, hogy bővelkedünk a vízben. Szomorú tény, hogy mígnagyanyáinknapi kb. 40-50 liter vizet engedtek ki a csapból, mára ez a szám fejenként napi 150 liter körüli számra emelkedett. Pedig a vízre vigyázni kell, hiszen nincsen belőle sok!

Ne folyjék

Ez egy egyszerű dolog, csak meg kell szokni. A lényege az, hogy felismerjük azokat a helyzeteket, amikor teljesen feleslegesen folyatjuk a vizet. Ezek önmagukban nem jelentenek sokat, de összességében már jelentős megtakarítás érhető el. A fogmosáshoz például nem kell folynia a csapnak, elég egy pohár víz is. ugyanígy, amígszappanozunk, addig sem kell folyatni a vizet, elég az öblítéshez használni – igaz, ez nehezen megoldható a tekerőgombos csapokkal.

kép:arabnews.com

Gyűjtsük

Nem csak a kertben lehet gyűjteni az esővizet, hanem a lakásban is azt, mely egyébként csak kifolyna a kezeink közül, de persze ki kellene fizetni. Amikor szeretnénk hideg vizet inni, akkor, míg eléri a kívánt hőfokot a csapvíz, addig is egy tálba fogjuk fel a kifolyó vizet. Ezzel lehet öntözni, főzni, bármire használható. A hideg vizet könnyebben előállítjuk, ha egy kancsóval a hűtőbe teszünk. A meleg víz esetében is érdemes így tenni, hiszen egy régebbi csapesetébenmíg forró vizet kapunk akár 3-4 kancsónyi vizet is elfolyatunk.

Perlátor

Ez az a szerkezet, mely levegőt kever a vízhez, és csupán néhány száz forint. Cserébe a típustól függően akár 70-80%-osmegtakarítást is elérhetünk. A perlátor nem befolyásolja a kézmosás, vagy tusolás élményét, maximum annyi kellemetlenséggel jár, hogy tovább tart megtölteni a fazekat vízzel a főzéshez.

kép:ndtv.com

A kertben

Mivel hazánkban is igen nagy a szárazság, ezért érdemes gyűjteni az esővizet valamilyen tartályban. Ez lehet díszes és drága, de nagyon olcsón is ki lehet hozni. Ha nem süllyesztjük a földbe, akkor szivattyú nélkül is remekül lehet vele locsolni, méghozzá ingyen, és pazarlásmentesen.

Amikor a kertet öntözzük, akkor egyenlő arányban kap vizet minden dísz és haszonnövényük, valamint a gaz is. ezt azonban lehet egy kissé módosítani. A növények tövénél alakítsunk ki egy kistál szerűmélyedést, nagyjából 3-4 centi mélyet. Ez megtartja a vizet, vagyiscélzottabbantudjuk a nekünk tetsző virágokat öntözni, így kevesebb vizet kell elhasználnunk.

lead kép:fineremedies.com