Május 25. Szombat, Orbán

Egy oldal segítségével kiszámolhatja, mennyi a nyaralása klímalábnyoma

null

Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretne utazni. Igazán csak abban van a különbség, hogy hova is utazzunk, a hegyekbe, a tengerhez,városlátogatásra, vagy éppen a pusztákat csodálnánk meg. A klímaváltozás árnyékában azonban az utazás már nem csak arról szól, hogy érezzük jól magunkat.

Mindent megváltoztat

Igen, akármilyenelkeserítőis, a klímaváltozás abba is beleszól, hogy mikor nyaralhatnunk. Ha az a bizonyos kikapcsolódás otthon történik, a kertben, vagy az erkélyen, akkor nincs vele semmi baj. De ha már mennénk valahova, akkor bizonyhozzájárulunka globális felmelegedéshez. Ez az oka annak is, hogy svéd tudósok figyelmeztetnek:idejeleszokni a repülésről.

kép:rd.com

Ezt különösen rossz hallani, hiszen sokaknak éppen csak megnyílt a kapu a repülők felé a fapadosok megjelenésével, és most már le is kellene róla szokni. Pedig nem mindegy, hogy az ember egy óra alatt eljut Görögországba, vagy autókázhat 16 órát, esetlegbuszozhat, vagy vonatozhat 36 órát. De azért ebből is van kiút, hiszen a cél a lehető legkisebb kibocsátási arány, ami azért több összetevőből áll.

Kalkuláljunk

Ha érdekli, hogy nyaralásának mekkora a klímalábnyoma, akkor csak kattintania kell atravelandclimate.orghonlapra, és máris lehetősége van arra, hogy megnézze: mekkora a kibocsátási különbség, ha vonattal, ha autóval, vagy ha repülővel utazik. Már most lelőjük a poént - elképesztően magas a kibocsátás a repülő esetében.

A honlap azonban nem csak ezt mutatja meg. A szállás típusát is beállíthatjuk, így az ott tartózkodásunk teljes lábnyomát láthatjuk. Megmutatja, hogy az átlagos, személyenként kibocsátásnak hány százalékát teszi ki egyetlen út, vagy éppen azt is, mekkora szokott lenni ilyenkor a vízfogyasztása egy főnek (hiszen tudjuk: nyaraláskor a vizet is könnyebben pazaroljuk, hiszen nem mi fizetjük).

kép:abc.net.au

Akkor ez most azt jelenti, hogy ne menjünk nyaralni? Közel sem, sokkal inkább abban segít, hogy rámutasson: hahajlandóakvagyunk egy kicsit alakítani az útiterveken, a szálláson, akkor bizony jelentősen csökkenthetjük a nyaralás klímalábnyomát, ami azért nem mindegy, tekintve a klímaváltozás jelentette veszélyeket. Például, ha kénytelenek vagyunk repülővel menni, mert a helyszínen nem akarunk változtatni, és az autó vagy a vonat nem jöhet szóba, akkor a szállással variálhatunk annak érdekében, hogy lejjebb nyomjuk a kibocsátásunkat. Így könnyebb szívvel utazhatunk, és talán jobban figyelünk a bolygóra akkor is, ha nem itthon vagyunk,

lead kép:theprch.com