Június 14. Péntek, Vazul

Egy hatalmas tömbház is lehet igazán fenntartható

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szinte nincs is olyan nagyváros Európában, ahol a ronda több emeletes tömbházak ne csúfítanák el a látképet. De mi lenne, ha ezeket nem lerombolnánk, hanem környezettudatosan felújítanánk, ahogyan azt Koppenhágában is teszik.

Két cég, egy cél

A különleges felújítási projekten két cég,LendagerGroup és a TREDJE NATURdán építész vállalatok dolgoznak, közösen. A projekt neve CPH és igen innovatív az elképzelés. A felújítás során ugyanis a két cég nem éppen azt teszi, amire elsőre számítanánk. Az utált, tömbösített formát ugyanis nem próbálják lecserélni szépen lekerekített ívekkel, vagy vidám színekkel, ahogyan azt a legtöbb helyen teszik.

kép: inhabitat.com

A cégek inkább merészebb tervbe vágtak bele. Nem csak, hogy meghagyták a tömb jelleget, még a színekkel sem játszanak, a rozsdabarna és az üveg kopottas hangulatát is megőrzik. Sőt! Rá is tesznek egy lapáttal, és az épületet kibővítik, méghozzá tömbökkel.

kép: inhabitat.com

Modern?

Az épületben kialakított lakások természetese modernek, és igazából maga az épület is az, hiszen bár a jellege megmaradt, a formák elrendezése mégis különlegessé teszi. A lépcsőzetes felépítés azonban nem csak azért jó, mert szép, hanem mert a lakásokba is jelentősen több fényt juttat, így csökkentve az épület energiaigényét.

kép: inhabitat.com

A lépcsőzetes kialakítás ráadásul lehetővé teszi a teraszok létesítését, amiken pedigtermérdekbeültetett növényt lehet elhelyezni, akárcsak a milánói függőleges erdőben. Itt is, mint az említett nagy testvérnél, az esővíz összegyűjtése fontos, hiszen ebből fedezik a növényzet vízigényének jelentős részét.

kép: inhabitat.com

Az épület belő udvart is kapott, így a lakók számára egy csendes, közös tér is rendelkezésre áll, ahol természetesen további növények is helyet kapnak. Valamint, nem is lenne felújítás a felújítás, ha nem kapna a tömb tetőkertet, illetve tetőkerteket is, melyek nem csak tovább fokozzák a látványt, hanem kikapcsolódásra is tökéletesen alkalmasak. A rengeteg növénynek hála az épület hűtése és fűtése is jelentősen olcsóbb lesz, arról már nem is beszélve, hogy az üvegfelületek a beeső fényt és meleget megnövelik.

leadkép: inhabitat.com