Május 21. Kedd, Konstantin

Égő műanyag szaga leng a fejlett országokban is

Zöld zóna
2019. május 27. 08:00
null

Nem tudunk mit kezdeni a műanyaggal, annak puszta mennyisége miatt. Az 1950-es évektől kezdve 8.3 milliárd tonna műanyagot termeltünk, aminek a fele egyszer használatos. Ez nagyjából 35 000empireStateBildingsúlyával egyezik meg, csak a viszonyítás kedvéért. És mivel nem tudjuk hova tenni, sokan a lehető legrosszabb megoldást választják: elégetik.

Volt, nincs

Az égetés kicsit fura megoldás, hiszen az ember könnyen hihetné: most már nincs műanyag, megszűnt a probléma. Azonban ennek az anyagnak az összetétele olyan, hogy ha égetjük, akkor a kémiai reakciók révén erősen mérgező gázok jönnek létre, melyek szívbetegségeket, fejfájást, hányingert,légzőszerviproblémákat és idegrendszeri betegségeket is kiválthat. Ráadásul az égetés gyakorlata nem csak néhány országban van jelen. A szegénység sok dolograrévesziaz embereket, például arra is, hogy a sok műanyagot, melyek akaratlanul is kénytelenek vagyunk megvásárolni, megpróbáljuk kihasználni úgy, hogy fűtünk vele. Csakhogy ez borzasztóan rossz ötlet.

kép:vrindavanactnow.org

Fejlett és fejlődő országok

A szemét nagy üzlet, nem csoda, hogy a fejlődő országok ki is használják. Sokat nem kell tenniük, csupán befogadni az olyan fejlett országokszemetét, mint amilyen Kanada, az USA, vagy éppen több európai ország. És a szemét áramlik is tonnaszám, amivel azonban ott nemigen tudnak mit kezdeni.

A megfelelő kezeléshez ugyanis sem kapacitás, sem meglévő eszközök nincsenek, így marad a jól bevált módszer - égetik, amit csak lehet. Ez pedig erőteljesen károsítja a helyiek egészségét, hiszen ezekben az országokban ráadásul a szemétégetők a települések közvetlen szomszédságában történnek.

kép?thehindu.com

De, aki azt hinné, hogy ez csak a fejlődő országok gondja, az hatalmasat téved. Az olyan országokban is, mint az USA, ahol rendelkezésre állnak a modern szűrőberendezésekkel ellátott szemétégetők, rendszeres a műanyag nem megfelelő égetése. Ez számszerűsítve ez az összes, az USA területén keletkező műanyagok 12%-át jelenti. Mindezt természetesen úgy, hogy a fejlett tudományoknak köszönhetően tökéletesen tisztában vannak az égetés egészségügyi hatásaival.

Innen pedig remekül látható, hogy a műanyagok elleni harcban nem az jelenti a megoldást, hogy fejlesztünk, hogy kevesebbet gyártunk, vagy összegyűjtjük őket. Ezek szükségesek, de az igazi megoldást csak az jelentheti, ha ezt az anyagot kivezetjük az ipar minden egyes részéből, ami gigászi feladat, és elképesztő összegeket emészt majd fel.

lead kép:plasticsinfomart.com

műanyagszemátemberlevegőégméreg