Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Darált ruha az ökodivat

Zöld zóna
2019. május 20. 12:00
null

Gondolkodott már azon, hogy mi lesz azokkal a ruhákkal, amik elszakadnak, elnyúlnak, vagy csak egyszerűen kimennek a divatból? Igen, sokszor a szemétben végzik, de ezzel van egy kis gond. Azon túl, hogy ez elképesztő pazarlás, a műszál bizony műanyag, vagyis a lebomlása sokszor egyáltalán nem következik be.

Pazarló ruhaipar

Ha belegondolunk, amikor kiszakad afarmeregyetlen ponton, ami nem varrható látható nyom nélkül, akkor bizony hatalmas mennyiségű még tökéletesen hordható anyagot dobunk a szemétre. Pedig apamutközel sem olyan könnyen előállítható anyag, mint elsőre gondolnánk. A gyapot vízigénye ugyanis elképesztően magas, arról nem is beszélve, hogy a világ rovarirtó szerhasználatának zöme ezekre a növényekre koncentrálódik. A betakarítás után szintén vegyszeres kezelésre van szüksége a gyapotnak, a festésről már nem is beszélve. Többek közt ennek is köszönhető, hogy az olajipar után a textilipar a második legnagyobb szén-dioxid szennyező a világon, és a globális ipari vízszennyezés ötödéért is felelőssé tehető.

kép:apparelresources.com

Ez elkerülhető lenne, ha lényegesen drágább és jobb minőségű ruhákat árulnának, ám ezt többnyire csak a prémium márkák teszik meg. Afastfashionmodellje ugyanis arra törekszik, hogy minél több ruhát lehessen eladni, minél olcsóbban. Ehhez a gyártási költségeket is minimalizálni kell, vagyis a környezetvédelem egyszerűen eltörpülő szempont lesz a gyártó szemében. Így nem is csoda, hogy éves szinten nagyjából 150 milliárd ruhát gyártanak le, és csak az USA területén évente 13 millió tonna ruha kerül a kukákba. Összességében ez brutális környezetszennyezés.

Van más lehetőség is

Azok, akik nem engedhetik meg maguknak a prémium márkákat, sokszor behunyják a szemüket az adatok láttán, és vásárolnak tovább. Két férfi azonban úgy gondolja, ezen lehet változtatni. Graham Ross és Adrian Jones tavaly hozta létreBlockTexxnevű vállalatát, mely a textilekújrahasznosításáttűzte ki célul. Mivel a kidobott ruha 99%-a tökéletesen használható, így nincs más dolgunk, mintújraalkotniazt. Ehhez a két férfi a ruhákat előkezeli, majd egy iratmegsemmisítőhöz hasonló gépen ledarálják, rostjaira szedik az anyagokat, és ebből új ruhák készülhetnek. Előzetesen az anyag-összetételtis megállapítják egy számítógép segítségével, így a kevert anyagok sem okoznak gondot a folyamatban.

kép:thermalspray.com

A tesztüzemen már túl vannak, így most a cél az, hogy a vállalkozást olyan szintre tudják emelni, hogy kezdetnek egy év alatt 10 000 tonnányi ruhát tudjanakújrahasznosítani. Ebben segítségükre van az Üdvhadsereg is, akik a kidobásra ítélt ruhákat gyűjtik. Reméljük, gyorsan a boltokba kerülnek a divat fenntartható és megfizethető elemei is, és egyre többen választják majd ezt a megoldást, mindannyiunk érdekében.

lead kép:ecvinternational.com

víztextildivatruhaemberszén-dioxid