Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

A műanyag örök - még akkor is, ha lebomló...

Zöld zóna
2019. május 09. 12:00
null

Többször is boldogan olvashattuk, hogy végre valahára megvan az alternatívája a műanyagoknak. Ezek is „műanyagok”, de módosítottak, természetesek, így pedig le is bomlanak a természetben, maguktól.

Ezek közül néhánynak az előállítási költségei is olyan alacsonyak, hogy megéri őket kereskedelmi forgalomba hozni, így pedig mi is vidáman vásárolunk tovább, persze már ezeket a lebomló anyagokat használva.

kép: dezeen.com

Vizsgálat

A Plymouthi Egyetem szakemberei úgy döntöttek, letesztelik ezek a biológiailag lebomló anyagokat. Vettek néhány zacskót, és – mivel más és más az ígért lebomlási idő – jócskán rászámolva 3 évre eltemették őket. Egy részüket a föld alá, egy részüket pedig a sós tengervíz alá, persze mindenhova jutott minden zacskóból, így az összehasonlítás is sokkal jobban megállja a helyét. Persze három év sok idő egy teszthez, és addig is kereskedelmi forgalomban vannak a zacskók, de ez még mindig semmi, az eredeti műanyagok 1000 éves lebomlásához képest, vagy éppen azokhoz mérten, melyek sohasem bomlanak le.

Bukás

Nem szívesen mondjuk ki, de a teszt hatalmas bukást hozott a biológiailag lebomló műanyagok számára. Mivel egyikük sem bomlott le. Illetve ez azért nem teljesen igaz, hiszen a vizsgált anyagok közt volt egy génmódosított kukoricakeményítőből készült zacskó, mely 3 év alatt a tengerben nyomtalanul feloldódott. A földbe helyezett darab azonban éppen csak foszlott, bár rendeltetésszerűen nem lehetett már használni. Ez utóbbi mondatból pedig valószínűleg már ki is találták: minden zacskó, mely 3 évig hevert a „lebontó” közegében, gond nélkül használható volt, súlyt is lehetett bele tenni.

kép:dezeen.com

Tény, hogy egyes gyártók kiemelik, termékük ipari komposztálás során bomlik le, ez azonban csak abban az esetben jelent megoldást, ha minden egyes darab eljut abba a bizonyos komposztálóba, ellenkező esetben semmit sem tettünk.

Így adódik újra a kérdés: hogyan lehet megoldani a műanyagválságot? És mint már annyiszor, most is csak egyetlen válasz marad: nem szabad műanyagot készíteni, és nem szabad szemetet termelni. Ha lebomló zacskót szeretnénk, az készüljön pamutból, de még az is jobb, ha papírból van. ezek az anyagok ugyanis valóban lebomlanak, míg a műanyag még akkor is jelen lesz a Földön, mikor mi, emberek már csak halovány, fosszilis emlékként kerülünk az új uralkodó faj érdeklődésének homlokterébe.

lead kép:dezeen.com

műanyagtengerzacskóemberföldlebomló