Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Változik a tető színe = élhetőbb lesz a város!

null

A klímaváltozás sok területen késztet minket változtatásokra. Ilyenek az étkezési szokásaink, a csomagolási eljárások, a szemétkezelés, és nem utolsó sorban az építészet is. Elsősorban a városok területén kell kezdenünk valamit a bevett szokásokkal, hiszen a nyári hőség egyre nagyobb, és a városlakók a melegből többet kapnak, mint a vidékies területeken élők.

Hőszigetek

Az urbanizáció fokozódása egyre kevesebb zöld területet hagy a városokban. Nem csak a házak térfoglalásával van a baj, hanem azzal is, hogy a közlekedés és a parkolás miatt a megmaradt fákat, bokrokat is likvidálják. Így azonban nincsen párologtatás, nincsen természetes hűtés, így kialakulnak az úgynevezett hőszigetek.

kép:popsop.com

Ezeken a területeken akár 9°C-kal is melegebb lehet, ami komoly eltérés. A hőség pedig nem csak azért rossz, mert jobban kell mennie a légkondinak, energiát és pénzt emésztve fel, és hozzájárulva a klímaváltozás fokozódásához. A gond abban is megnyilvánul, hogy az idősek rosszul viseli a nagy hőséget, és a kialakuló hőszigeteken bizony megnő a halálozás aránya is.

A dolog megoldása azonban nem a klímaberendezések maximumon üzemeltetése, ennél lényegesen egyszerűbb a dolog.

Máshogyan építünk majd

Az épületekhez felhasznált anyagok többsége sajnos napközben elnyeli a hőt, majd este kiengedi azt. ennek következtében alakulnak ki a hőszigetek, és mivel nincsenek növények, így a hűtés sem megoldott.

A megoldás tehát az, hogy változtatunk az anyagokon, és sokkal több növényt telepítünk. Míg ez utóbbi most is megoldható. Az anyagok változtatása csak az új épületek esetében kivitelezhető. Szerencsére azonban van egy másik lehetőség is, mely csupán a városok látképén változtat, cserébe akár 3°C-4°C-kal is hűvösebb városik környezetet eredményez. a dolog nyitja a tetők színe. Most olyan színeket használunk, melyek elnyelik a hőt, de ha például a tető fehér, akkor lényegesen kevésbé melegedik fel, így kevesebb hőt is ad le, vagyis a környezete is hűvösebb lesz. Mindemellett a nyári hőségben a tető nem melegíti annyira a házat, vagyis a légkondinak sem kell turbó fokozaton üzemelnie.

kép:mrbarlow.wordpress.com

A fehér szín alkalmazása nem újdonság, Kaliforniában a döbbenetesen meleg nyarak miatt már számolnak vele. A hőség, mely megolvasztja a közlekedési lámpákat is mérsékelhető azzal, ha az aszfalt nem fekete, hanem fehér színű. Igaz, így jobban koszolódik, de akár 8-10°C is nyerhető vele egy hatalmas házakkal zsúfolt, famentes területen. Még jobb a teljesítmény, ha fásítással is segítünk a hőérzetünkön!

lead kép:morganasphalte.co.uk