Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Spóroljon 50 liter vizet minden tusolásnál!

Zöld zóna
2019. április 27. 11:00
null

A tiszta ivóvíz olyan kincse a bolygónknak, melyből lényegesen kevesebb áll rendelkezésünkre, mint gondolnánk, mégis elképesztően pazarlóan bánunk vele. Ezen pedig változtatni kell, amit az emberiség már fel is ismert, és tesz is érte, most pedig kaptunk, egy újabb lehetőséget a vízspórolásra.

Ivóvíz

Hogy miért is bánunk olyan pazarlóan az ivóvízzel, mikor lassan nincs is olyan csap, melyen ne lenne perlátor, hogy kevesebb vizet használjunk? Nos, az ivóvíz a csapból nem csak a poharunkba folyik, hanem azzal mossuk a kezünket is, a ruháinkat, azzal fürdünk, azzal öblítjük a toalettet, és sok olyan részletben is a tiszta ivóvizet használjuk, amiben nem feltétlenül kéne.

Persze a vízhálózatunk teljes átalakítása nélkül nem sok esélyünk van arra, hogy ne ivóvizet használjunk szinte mindenre, de ezzel nem igazán tudunk mit kezdeni. Azzal azonban igen, amink van, és a cél, hogy a lehető legkevesebb vizet használjuk fel a háztartásunkban, amivel nem csak a számlánk nagyságát lehet csökkenteni, de biztosíthatjuk, hogy gyerekeink is ihassanak, mikor szomjasak.

kép:kickstarter.com

Ennek megfelelően a legtöbb ember ma már lemondott a kád használatáról, vagy minimalizálta azt, és zuhanyra váltott. Azonban még így is nagyjából 75 liter vizet használunk el 8 percnyi zuhanyozással, ami bizony 25 ember napi ivóvíz szükséglete.

Tusoljunk tudatosan

Az, hogy szappanozáshoz elzárjuk a vizet nem is kérdés, ahogyan az sem, hogy igyekszünk a lehető legkevesebb vizet kiengedni. De nem igazán lehet tovább spórolni a vízhasználaton ezeknél, hiszen a szappant is le kell mosni, ahogyan a hosszú hajat is meg kell tisztítani valahogy, és ezek bizony növeli a vízhasználatot. A zuhanyzókra ráadásul a perlátor felszerelése sem egyszerű, hiszen a zuhanyfejet kellene hozzá átalakítani, ami olyan ritka, mint a fehér holló.

Ez a bizonyos fehér holló nemsokára elérhető lesz, bár ára majd’ 100000 forint, vagyis sokáig kell használni, hogy behozza az árát. Egy Nebia névre keresztelt zuhanyfejet dob piacra egy induló startup, mely a víz 70%-át képes megtakarítani. Ezt úgy éri el, hogy a vízcseppeket aprózza, vagyis a zuhany élménye és tisztító hatása megmarad, de lényegesen kevesebb vizet használunk el.

kép:kickstarter.com

Vagyis egy átlagos zuhanyozással már csak 22.5 liter vizet fogyasztunk el, ami már csak 7 ember napi ivóvíz szükséglete. Ha ehhez hozzávesszük, hogy elzárjuk a csapot szappanozáshoz, és tényleg csak a legszükségesebb időt töltjük a víz alatt, akkor a mennyiség tovább csökkenthető, így pedig az ivóvíz pazarlása is jelentősen visszafogható. Az ár valóban borsos, de ha piacra talál – márpedig a Kikstarteren indított kampány alapján nagyon is talál -, akkor a kereslet megteremti a kínálatot is, versenytársak formájában, mely az árakat is lenyomja majd.

lead kép:en.wikipedia.org

vízpénzbolygózuhanyemberélet