Május 21. Kedd, Konstantin

Meglépte az EU, nincs több egyszer használatos műanyag

Zöld zóna
2019. április 01. 16:00
null

Mérföldkőhöz érkezett a műanyagok elleni küzdelem. Az Európai Uniónbelül mostantól ugyanis már nem egyéni szabályozás kérdése, hogy a tagállamok megengedik-e az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, gyártását. Az EU ugyanis betilt minden egyszer használatos, helyettesíthető műanyagot.

Búcsú

Az intézkedést az Európai Parlament hozta meg, és még el kell fogadnia a miniszterek tanácsának is, de ez csupán napok kérdése. Ha pedig megtörtént, akkor a fültisztító pálcikák, az egyszer használatos műanyag zacskók, valamint például a szívószálak örökre eltűnnek a süllyesztőben, illetve fenntartható helyettesítőre találnak.

kép:mykapuskasingnow.com

Az intézkedés 2021-től lép életbe, de kissé tágabb, mint azt elsőre gondolnánk. 2025 a tagállamoknak az egyszer használatos műanyag flakonok 25%-nak újrahasznosításáról kell gondoskodniuk. Emellett 2029-ig az ilyen flakonok 90%-át össze kell gyűjteniük, és 2030-ra a flakonoknak már 30%-ban újrahasznosított anyagokból kell készülniük.

Azoknál a termékeknél, melyek helyettesítése nem megoldható, vagy gazdaságtalan, a használatot korlátozzák erőteljesen. Például az olyan műanyagok, melyek egyszer használatosak, és eddig díjtalanul juthattunk hozzájuk, mostantól bizony fizetősek lesznek.

Dohányipar

A rendelkezés nem csak az egyszer használatos műanyagokat érinti. Az EUúgy határozott, hogy az olyan termékeken, mint az egészségügyi betétek, a nedves törlőkendők, vagy az állatvilág egyik nagy, csendes gyilkosa, a lufi esetében a csomagolásokon egyértelműen fel kell tüntetni, hogy az adott termék milyen hatással van a környezetre. Emellett szerepelni kell a feliratban annak is, hogy miképpen lehet a terméket ártalmatlanítani, és szakszerűen elhelyezni, vagyis például mi gyűjthető szelektíven, vagy mi kerülhet a WC-be.

kép:nypost.com

A dohányipar is megkapta a maga rendelkezését, mivel ezentúl kénytelenek lesznek a cigarettacsikkek összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról is gondoskodni, vagyis a termék utóéletéért is felelnek majd. Erre azért volt szükség, mert a csikkek bizony műanyag tartalmú dolgok, és a második leggyakoribb műanyagszemétnek számítanak. Azon túl, hogy büdösek, ráadásul erősen szennyezőek is, mivel egyetlen csikk akár 1000 liter vizet is képes tönkretenni. A döntés komoly többletköltséget ró a dohányiparra, így a termékek ára valószínűleg emelkedni fog, méghozzá nem is kis mértékben.

lead kép:kferrin.com

műanyagtengercsikkEUembercigiélet