Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Egy új fogyasztási modellel jelentkezik a legismertebb bútorgyártó

null

A fenntartható fogyasztás egy olyan fogalom, mely egyre jobban előtérbe kerül napjainkban, hiszen a globális felmelegedés elleni küzdelemhez ez az egyik legfontosabb lépés. Ha a fogyasztási szokásainkon nem változtatunk, akkor hiába találjuk meg a megoldást az aktuális problémára, olyanokkal szembesülünk néhány évvel később, melyeket már nem fogunk tudni megoldani.

Fogyasztás, mindenáron

Azt már tudjuk, hogy kénytelenek leszünk átalakítani az étkezési szokásainkat, hiszen a nagy mennyiségű hús előállítása egyszerűen nem lehetséges anélkül, hogy az a vesztünket okozná. Bár vannak kísérletek a műhús terén, azért annak hosszútávú fogyasztásának hatásai egyelőre ismeretlenek.

A fogyasztás azonban nem csak az étkezést jelenti. A tárgyainkat sem becsüljük meg annyira, mint kellene, és nem is tervezünk velük hosszútávra. Ez pedig gond, hiszen bár sok dolog újrahasznosítható, ez nem megoldás a fogyasztási gondokra.

kép:ikea.com

Erre jutott az IKEA is, és egy új koncepcióval kíván tenni a fogyasztási kultúra megváltoztatásáért, mely ráadásul szinte minden igényt képes kiszolgálni.

Ne vásárolj, bérelj!

Egy körforgásos gazdaságban tökéletesen megfér az a szemlélet, mely a tulajdonlást nem tekinti létkérdésnek. A dolgokat használjuk, amíg szeretnénk, majd visszaadjuk a gyártónak, aki, jelen esetben bútor állapotától függően újra bérbe tudja azt adni.

Ezzel el lehet érni azt, hogy lényegesen később kerüljön egy-egy bútor újrahasznosításra. Vagyis évekkel tovább láthatja el a feladatát, mielőtt energiát felhasználva újra fel kéne dolgozni azt. A cég egyelőre Svájcban, Hollandiában, Svédországban és Lengyelországban indítja el új szolgáltatását, amit további 30 országra terveznek kiterjeszteni.

kép:ikea.com

A tervek szerint a cég előfizetéses lízinglehetőségeket akar kidolgozni, így stabil maradhat a bevétel is, és a vásárló is előre tud kalkulálni az árakkal. Az új lehetőség pedig tökéletesen illeszkedik az IKEA vállalásába, hiszen a bútoróriás célja, hogy 2030-ra minden egyes termékét megújuló, és újrahasznosítható forrásból készítse. Ez pedig erősen követendő példa, hiszen a fa bútorok előállításához erdőkre van szükség, melyek azonban ugyanúgy szükségesek a klímaváltozás megállításához is. Vagyis kivágásuk csak abban az esetben lehetséges, ha legalább akkora területen erdősítünk újra, ráadásul még a irtás előtt, hogy a növényzetnek legyen ideje a kivágott terület funkcióit átvenni.

lead kép:realsimple.com